Перничани с метро от събота

Стоян Братоев, директор на „Метрополитен“ пред вестник „Телеграф“:

– Проф. Братоев, линията, която откривате…

– В събота, в 10 часа се открива вторият етап от третата линия на метрото. Третата линия е разпределена на четири етапа. Първият етап го пуснахме август миналата година – 8 килоетра с осем станции от „Хаджи Димитър“ през Орлов мост, НДК, до „Красно село“. ВТорият етап, който е от „Красно село през „Овча купел“ до Околовръстното шосе, където фактически прави връзка с „Горна баня“ е 4 километра с 4 станции. Той завърши строително миналото лято на 5 август. Оттогава започна да тече 9-месечен срок на „Сименс“ за монтаж на апаратурата. Така че формално закъснение няма. Закъснението беше в строителството лятото. Два месеца им дадохме заради коронавируса. Закъснение няма, по график трябваше да е на 5 май.

Първата станция е „Овча купел“. Следващата е „Мизия“ на Нов български университет. След това е „Овча купел 2“ и последната е „Горна баня“, която е буквално под Околовръстното шосе.  Едните входове са от „Горна баня“, другите са от „Овча купел“. Там направихме и ж.п. гара, защото има тунелна връзка между станцията и жп гарата, където директно от жп гарата ще слизат в станцията. Има 60-метрова връзка.

– А влаковете на БДЖ ще спират ли там?

– Това БДЖ ще си го решат. Нашата работа беше да построим гарата.

– За колко време ще стигаме от центъра на София до Перник?

– Има 5-6 минути прехвърляне от станцията на метрото до гарата и оттам, като дойде влакът, пътуваш директно за Перник. Преди време се опитаха в „Западен парк“ да направят междинна гара. Тя беше на 400-500 метра от метрото. Хората от квартала обаче скочиха, че пътниците ще минават между блоковете. При новата гара на „Горна баня“ никъде няма да минават. От гарата влизат директно в тунелчето и отиват в метростанцията.

– Така би трябвало повече хора да идват от Перник с влака и да намалее трафикът с пернишки коли?

– Това е целта. Освен това на трите станции сме направили буферен паркинг. Общо за около 700 коли са трите паркинга. Последният е на Околовръстното. Той е на три нива за около 230 коли.

Коментари

коментара