Станката пуска ледена пързалка в Перник

Една дългогодишна мечта на перничани е на път да стане факт до дни. На площад „Кракра Пернишки“ вече се монтира ледена пързалка, видя ZaPernik.com. Тя ще бъде построена на мястото на така нареченото „водно огледало“ в началото на площада. 

Ремонтът се осъществява от общинската фирма „Жилфонд“, а до седмица започва тестово заледяване на пързалката. Ако всичко върви по план, пързалката може да заработи за перничани след Нова година. В момента се поставят ограждения.

„Желанието на кмета – г-н Станислав Владимиров бе да възстановим така нареченото „водно огледало“, което е планирано през зимния период да бъде ледена пързалка. Правим всичко възможно да направим нещо хубаво за града. За момента всички ремонтни дейности са успешни, а пързалката е съобразена с всички необходими изисквания“, каза за ZaPernik.com секретарят на общината Мартин Жлябинков.

Сега съществуващата система за ледена пързалка е била в окаян вид. Направени са подобрения и е възстановено трасето, за да може да замръзва. Ще се сложи допълнителен чилър който да позволява пързалката да замръзва добре, защото съществуващият чилър не е достатъчен.

До момента замръзващата система се е тествала само с вода. Предстои тест с гликол – специална смес, която позволява замръзване на пързалката.

Ще има гардероб за кънки и перничани да си оставят дрехите при желание.

Ледената пързалака на Перник ще бъде безплатна, ще се заплаща само наема на кънките, съобщиха още от общинската администрация. От там споменаха, че се планува да се предлага и топъл чай на хората.

Ледената пързалка ще работи съобразено всички епидемични изисквания и мерки от правителството и ще има ограничение в броя на хората, които ще се пързалят – както е и при всички в момента работещи ледени пързалки в страната.

„Кметът Владимиров не спира да мисли за младите хора в Перник, като догодина продължаваме да надграждаме нови и нови неща“, каза секретаря на Община Перник.

Ето първи снимки от монтажа на оградата за ледената пързалка:

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply