ГОТОВО! Увеличението на такса смет за пернишките села вече е ФАКТ!

Десетократното увеличение на такса смет за град Батановци и пернишките селата стана факт, чрез гласуване на общинските съветници на Перник, научи ZaPernik.com. Кметът Станислав Владимиров си бе подсигурил мнозинство от малките партии, БДЦ и БСП. Против гласуваха ГЕРБ, които изложиха следните доводи:

Лидерът на ГЕРБ Перник Денислав Захариев каза, че това е такса, която включва няколко компонента. В централна градска част се извършва ежедневно сметосъбиране и сметоизвозване, миене на улици, косене и снегопочистване. В селата, в най-добрия случай, сметоизвозване има два пъти седмично. Нима е справедливо при различни честота и качество на услугата таксата да бъде изравнена, попита Захариев.

Общинският съветник Александър Александров от ГЕРБ подчерта, че в пазарната икономика плащаш това, което реално си потребил, а не в очакване, че в следващите 10 години ще ти бъде доставена кофа за смет, или по улицата, на която живееш, ще мине снегорин.

Кметовете на селата Рударци Богдан Богданов, Кладница Васил Мирчев и Драгичево Виктор Викторов повториха и в залата на общинския съвет на Перник своята позиция, че това увеличение на таксите е крайно несправедливо и недалновидно, защото няма да доведе до по-големи приходи в общинската хазна. „Съвестните данъкоплатци ще продължат да си плащат, без да получават услуга, съответстваща на цената, а броят на хората, които ще изпаднат в невъзможност да плащат, ще се увеличи„, казват те.

В 21 век хората плащат за това, което получават, а в селата 60% от жителите нямат кофи за смет и извървяват по километър пеша, за да си хвърлят отпадъците в контейнерите на главния път, казаха още кметовете.

Богдан Богданов от село Рударци покани зам.-кмета Стефан Кръстев на общоселско събрание в Рударци, на което да обясни на хората защо нямат кофи за смет, или те се доставят избирателно.

Абсолютно необосновано е твърдението на общинската администрация, че таксата се завишава според количествата генериран отпадък. Не са посочени никакви обективни критерии и в завишението на промилите няма икономическа логика, категорично заяви и зам.-председателят на ОбС Милена Миланова. Тя посочи, че е световна практика хората, живеещи в централната градска част, да плащат по-високи такси за услугата, и като основен проблем посочи, че Общината няма точен отчет за разходите за сметоизвозване за миналата година. Ако разполагахме с този отчет, можехме да планираме по-обективно разходите за 2021, допълни Миланова.

Въпреки всичко тези аргументи не бяха уважени от мнозинството в залата, което прие План-сметката и новия размер на такса смет за 2021 г. Така хората на село от догодина ще плащат 10-пъти по-висока такса смет, а от ГЕРБ се заканиха всеки недоволен от управлението на Станислав Владимиров да бъде приобщен към партията на местно ниво.

Интересно е, че общинския съветник от БСП Кирил Леонов гласува против вдигането на таксата и против кмета си Станислав Владимиров.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply