Напрежението в богатите села за вдигането на такса смет се покачва

Напрежението в четирите най-богати пернишки села Делта Хил, Кладница, Рударци и Драгичево във връзка с вдигането на такса смет за селата се покачва, научи ZaPernik.com.

Кметовете на изброените села са твърдо против таксите за сметоизвозване да бъдат вдигани десетократно, както желае кмета на Перник Станислав Владимиров.

Какъв е доводът на кмета Владимиров?

Къща в пернишко село досега плаща по 10-15 лева данък смет, а апартамент в града плаща по 150-250 лева. В същото време къщите в селата генерират повече боклук, отколкото апартаментите в града. Идеята на кмета е да има справедливост –  хората в селата да плащат толкова такса смет, колкото тези в апартаментите.

Какъв е доводът на селските кметове?

Услугата по сметоизвозване не е достатъчно качествена, за да се вдига цената допълнително. Увеличението на такса смет за къщите в селата не е мотивирано както икономически, така и практически. Увеличението на такса смет идва в период на криза. Увеличението да не бъде десетократно, а по-малко.

Какво се очаква да се случи?

За да стане действащо това решение е нужно да мине през гласуване в Общинския съвет на Перник на така наречената „План-сметка“ на Община Перник за следващата година. Това гласуване ще се случи в петък, 18 декември 2020г. Очаква се ГЕРБ да бъдат против, а мнозинството от БСП, Лидер, ВМРО и други – за.

Ако решението се приеме, какво става?

Перничани, които живеят в селата, вместо по 20 лева, ще платят данък смет от порядъка на 200 лева. Толкова, колкото плащат жителите в града.

Проучване сред перничани

В същото време днес, 17 декември 2020г. в сайта ZaPernik.com върви онлайн проучване за нагласите на хората по този въпрос. Към момента мнозинството подкрепя такса смет в селата и града да бъде изравнена. Ако не сте гласували, молим да го направите!

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply