СКАНДАЛНО: Пернишкият театър прибирал по 250 000лв. годишно, а от 2016-та година НЯМА своя постановка

Пернишкият театър „Боян Дановски“ е лидер по източване на парите за култура на перничани, научи ZaPernik.com. Темата с реформата в културата е актуална в нашия град в момента.

Издръжката на театър „Боян Дановски“ била 269 000 лева годишно, но в замяна перничани не получавали нищо. Защото от 2016 година, пернишкият театър няма нито една нова авторска постановка.

Основното перо разход на театъра  обаче са заплати. Над 200 000 лева годишно отиват за заплати на персонал, който не работи. 

Общински драматичен театър „Боян Дановски“ издържа цели 18 души на щат. Има спектакъл – няма спектакъл, те си получават заплатите всеки месец от данъците на перничани. От тези 18 човека на щат само трима били актьори. Останалото е администрация и сценични работници.

Последната авторска постановка на театъра е играна през 2016 година, а за 100 годишнината на театъра през 2019 година, бе направен опит да се направи съвместна постановка със Сатиричния театър, но тя беше неуспешна. И затова, послучай 100-годишнината на театъра, персонала му изпя песента „Не остарявай, любов„, пусна бели гълъби в небето и напечата на принтера грамоти и плакети, които раздаде на персонала. Пълен абсурд!

В момента тече проверка дали в театъра няма роднински връзки на заплата.

Именно затова, през новата година, кметът на Перник Станислав Владимиров – Станката е решил порочната практика с източването на милиони лева от културата да спре, а Община Перник да направи реформа и да плаща не на база заплати, а на база готови представления и спектакли, като целта е всеки петък в Двореца на културата от 19 часа да има културно събитие. По този начин с реорганизиране на средствата за култура, перничани ще имат много повече и висококачествен културен афиш, отколкото както досега – едно скъпо нищо, са надеждите на местната власт.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply