Актьорът Христо Мутафчиев с отворено писмо до Станката

Известният български актьор Христо Мутафчиев взе страна по актуалната тема в Перник – реформа в сферата на културата, която кмета на града Станислав Владимиров е подел. Неговата кампания вместо заплати да се правят“Всеки петък спектакли в Перник„, нормално среща отпор сред хората в гилдията, които досега са вземали милиони лева за заплата, а не са работили. Новата програма на кмета на Перник иска да даде същите тези пари за култура, само, че за готови представления, които да се играят всеки петък пред перничани. Това обаче ще наложи съкращение на раздутия щат.

Актьорът Христо Мутафчиев първи реагира по темата, като написа отворено писмо до кмета на Перник Станислав Владимиров, но в писмото си известния актьор дава като най-голям довод именно, че досегашните културни дейци ще останат без заплати, от които имат нужда.

Ето какво казва Христо Мутафчиев: 

Не мисля, че общинската власт в Перник е избрала подходящ момент, за да оптимизира средствата, които отделя за културата на града!

Намирам за цинично поведението на кмета, който решава човешки съдби, изхвърляйки на улицата не малко на брой професионалисти, занимаващи се с изкуство и то в ситуация, в която целият свят е в криза, и душите и съзнанието на хората са безкрайно потиснати, заради здравето на близките им, заради трудностите, които изпитват докато се чудят как да опазят семейния бюджет.

Не разбирам защо, когато държавата прави всичко възможно да намали броя на безработните, кметът на един град се опитва да увеличи тази статистика. В подобна ситуация е необходимо да се организира първо диалог, в който да се чуят експертни мнения, да се чуят позициите на всички граждани и ангажирани в сектора. Ако аз бях на мястото на кмета, щях да започна с промени в управлението на двата института.

Мъдрият управленец не трябва да е само администратор!

Пред ZaPernik.com, кметът на Перник Станислав Владимиров отговори, че всяка реформа е тежка за сектора. И допълни:

„Перничани дават над 1 милион лева годишно за култура, но не получават такава. Всеки един лев ще продължава да отива за култура, но ще го получават хората, които реално произвеждат спектакли – балет, опера, театър, концерти. Това е разликата. Нито един лев няма да бъде пренасочен на друго място. Засилваме културният живот на Перник.

Искам да кажа на г-н Мутафчиев, че пернишкият театър няма спектакъл от 2016 година. Но всеки месец получава издръжка и заплати. Това нормално ли е? Говорим за стотици хиляди лева годишно. Моите уважения към г-н Мутафчиев, но ако дойде и се запознае в детайли със състоянието в Перник, ще се съгласи с мен.

Ние не сме богата, а най-бедната община в Европа. Не можем да си позволим да даваме милиони лева без покритие. Освен друго, това е престъпление. Всеки лев е ценен. Но не парите са водещи, а това, което получават зрителите. Хората са ме избрали, за да извърша ускорено развитие на Перник, не ме е страх от реформи, а точно обратното. И да – сега е най-подходящият момент за реформи в Двореца на културата – когато правим основен ремонт на сградата и когато живота ни, заради пандемията наложи ограничения в сектора.

Не бягам от дебат – напротив, имам железни доводи за всяко едно трудно решение. Аз съм кмета, който ще направи най-много за културата в Перник, въпреки огромния недоимък на Община Перник. Ще стартираме догодина с най-богатия културен афиш за областен град. Но преди това е нужна тежка реформа. Перничани ме подкрепят в тази реформа и ще я довърша докрай“.

Прочетете още:

Проучване сред 700 перничани показа: Хората подкрепят кмета за реформите в Двореца на културата

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply