Сурвакари за пример! Групата на село Богданов дол върна усмивките на възрастните хора

„От хората, за хората“. Под този наслов Сурвакарската група на с. Богданов дол зарадва за предстоящите празници с хранителни продукти самотни възрастни и нуждаещи се хора от селото.

Идеята за благородната постъпка е тръгнала от сурвакарската група и болюбашията на селото Венцислав, за да може в тежките условия на пандемия, нуждаещите се хора да могат да посрещнат спокойно и щастливо предстоящите празници.

До момента 35 души от Богданов дол са получили продукти от първа необходимост – олио, брашно, ориз, боб, салам, сирене, кашкавал, вафли, халва, мандарини и бутилка вино, сподели пред zaPernik.com  Венцислав.

Продуктите са подсигурени със средства от сурвакарската група, а имат и уверение, че кметство Богданов дол ще поеме и помогне с продукти на още около 35 социално-слаби съселяни. Големият пазар е направен от магазин в селото.

„Хората изключително много се зарадваха. Това беше нашата идея – от хората за хората. Призоваваме тя да се разпространи и сред другите сурвакарски групи и села – да го направят за техните нуждаещи се хора“, каза Венцислав.

Към момента в условия на пандемия все още не е ясно дали тази година сурвакарите ще спазят традицията Сурва и ще обикалят по къщите. Нещата са много на кантар, тъй като един от групата да е заразен с коронавирус има опасност да го разпространи по домовете, сподели още Венцислав пред zaPernik.com.

Но дори и да не „прогонят злото“, богдановдолските сурвакари вече са върнали усмивките на своите съселяни.

Коментари

коментара