Манастир в пернишко ще получи средства от държавата за реставрация и ремонт

Министерският съвет отпусна 2,5 млн. лв. за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната. Сред  тези, които ще получат средства от държавата за ремонтни дейности е и манастирът „Св. Йоан Кръстител“ в земенското село Жабляно. 

Средствата са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира „Св. Йоан Кръстител“ в с. Жабляно, общ. Земен, за храма „Св. Петка“ в Русе, за църквата „Свети Дух“ в с. Бенковски в общ. Кирково. Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм „Св. Ап. Андрей Първозваний“ и за продължаване на строителството на църквите в София – „Св. Стефан“ в Южния парк и „Св. Благовещение“ в кв. „Дружба“ 2, се казва в съобщение до zaPernik.com от Министерски съвет.

Специална благодарност към министър-председателя за оказаната подкрепа изрази Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Той изрази благодарност към правителството и за това, че по време на пандемията, църквите не бяха затворени.

Светецът добави, че с благословията на Негово светейшество патриарх Неофит от 20 до 26 декември свещениците и духовниците, които са преболедували COVID-19, ще влязат в лечебните заведения при болните, за да помажат тези, които имат желание, да ги поръсят със светена вода и да им вдъхнат кураж. Тази благословия се планира и за Йордановден през 2021 г.

Коментари

коментара