Пилотен за Перник проект на перничанин спечели награда за най-добър стартъп

Българският проект за мониторинг на качеството на въздуха, базирано на изкуствен интелект – AIRIO постигна успех в едно от най-големите европейски стартъп състезания – EIT Jumpstarter 2020. Той се класира на трето място в категория Urban Mobility (Градска мобилност) и спечели наградата на публиката за най-добър стартъп. Състезанието е част от една от най-популярните преакселераторски програми за стартиращи фирми на Стария континент.

Проектът AIRIO работи пилотно в Перник – на автобуси на компанията за градски транспорт Темпо и бе представен на престижното състезание от перничанинът Димитър Рангелов, който е един от основателите му.

„Благодарен съм на екипа си – Станислав Димитров и Емил Кирилов – за всички усилия и за отделеното време. Горд съм, че съм част от този проект“ – сподели съоснователят на AIRIO Димитър Рангелов, който представи иновативната система пред аудиторията на стартъп състезанието.

Настоящото четвърто издание се провежда в шест области – EIT RawMaterials (Сурови материали), EIT Health (Здраве), EIT Food (Храна), EIT InnoEnergy (Енергия), EIT Manufacturing (Производство), както и EIT Urban Mobility (Градска мобилност).

Български проект за мониторинг на качеството на въздуха AIRIO спечели награда в престижен европейски стартъп конкурс

AIRIO представлява модулно решение за мониторинг и анализ на въздуха, базирано на изкуствен интелект. То е значително по-ефективно от съществуващите системи за мониторинг на качеството на въздуха и добавя към тях редица иновации. Показателно е, че при съществуващите станции покритието достига 17%, а едва 20% от данните се анализират, докато при AIRIO тези показатели са съответно 80% и 92 процента. Решението е насочено към институции на местната и централна власт, научни и академични институции, изследователски центрове в областта на екологията, както и частни компании.

AIRIO се състои от физически модули, които могат да се поставят върху сгради или превозни средства, както и сървърна част, включваща изкуствен интелект. Модулите разполагат с множество сензори, измерващи нивото на въглероден диоксид, серен диоксид, озон, фини прахови частици, шум и редица други показатели. Всеки клиент може да подбере сензорите, от които има специфична нужда и да получи решение, съобразено изцяло с неговите изисквания. Модулите могат както да се закупят, така и да се използват под наем. На база на данните от физическите модули системата генерира различни отчети, анализи и документи, за нуждите на различни типове организации. До момента AIRIO работи пилотно в Перник – на автобуси на компанията за градски транспорт Темпо.

Освен за качеството на въздуха в даден регион, решението може да дава информация и за автомобилния трафика. За тази цел то използва данните за локацията на превозните средства, на които е поставено и проследява тяхното поведение. Освен това чрез измерването на шума от околните автомобили то може да анализира къде има задръстване. А комбинирайки данните за трафика с тези за замърсяването, AIRIO може да намери и взаимовръзка между тези явления. В добавка системата може да засича и анализира промишлени замърсявания – както постоянни в района на големи предприятия, така и инцидентни.

Източник: mediabricks.bg

Коментари

коментара