Слагат колумбийска захар в радомирската боза

Прочутата радомирска боза се прави с колумбийска захар. Това сподели пред ZaPernik.com управителя на единствения работещ цех за боза в Радомир Валентин Данаилов.

„Почти никой вече не пие боза, потреблението спада и след време това производство може да спре“, казва Валентин, който в момента е може би единствения производител в пернишко, който произвежда боза без изкуствени подсладители. Захарта, с която се произвежда радомирската боза е колумбийска, по-тъмна на цвят, но с по-добри качества от обикновената бяла захар.

По думите му хубавата боза се прави от захар. Тогава ферментациите са по-ускорени, по е полезно. Млечно-киселите бактерии оказват благотворно влияние на стомаха, на целия чревен тракт. Съдържа витамини В1, В2, В6 и е доста калорична.

„За една хубава боза е нужно да има хубаво зърно. Пробвали сме да правим боза от всичко – от лимец, просо, пшеница, ръж и дори от грис – по подобие на турската. Но тя не е по българския вкус“, казва Данаилов.

Старите технологии от преди стотина години са били по-елементарни и по-лесно приложими, брашното е печено, вари се, добавя се захар…това е било. Докато сега индустриалното производство е само от зърно, захар или подсладители.

„Повечето производители в България работят с пшеница. Ние работим с ръж – по-добра е и от към вкусови качества. От експерт знам обаче, че най-добрата боза се прави от овес, но той е по-скъп, както и лимеца“, обяснява Данаилов.

Коментари

коментара