Топ коминочистачът Васил от Перник: Огънят и топлината в дома минават през чистия комин

Много хора го познават като Васил Димитров от пернишкото село Рударци. Работил като началник влак в БДЖ. А в личен план – човек с активна гражданска позиция. Можете да видите Васко да отстоява правата на гражданското общество и да вдига хората само с пет ударни изречения – било то зад мегафона на протестите срещу високите сметки на ЧЕЗ, било то срещу безхаберието на ВиК и протеста за водната криза. Васил Димитров бе и човекът, заради когото ремонтираха бул. Цар Борис ll в София. Преди години, когато хиляди работещи перничани си чупеха ежедневно колите по разбития паваж, Васил бе единственият, който с едно кречетало и шепа медии застана да протестира. Той доказа, че дори и един-единствен протестиращ с достатъчно кураж и воля за справeдливост може да накара управниците да заработят. Скоро след неговия протест разбитото платно бе преасфалтирано…
Васил Димитров все още продължава да живее в родното Рударци, да работи и да се грижи за четиричленното си семейство. Отскоро работи и като коминочистач. ZaPernik.com се свърза с него, за да ни разкаже повече за новата си работа и да даде полезни насоки на перничани, поддържащи комини преди старта на отоплителния сезон.
Вася, как така от железничар стана коминочистач?
– Станах коминочистач по неволя, защото комина на къщата в Рударци при изграждането му беше много тесен и много често се налагаше да го чистя. Съседите ме виждаха горе на покрива и ме молеха да изчистя и техните комни и така, от човек на човек станах коминочистач. Харесва ми да помагам на хората, но преди това прочетах някои неща, защото има и теория в тази професия.
Трудно ли се чистят комини? Каква точно услуга предлагаш на хората?
– Има много лесни за чистене комини и такива, на които съм казвал „не мога“. Комини отвеждащи изгорели газове от пелетни камини и котли са лесни за почистване. Тежките комини са тези задръстени с креозот, отделящ се най-вече от изгарянето на мокри дъбови дърва горящи при ниска температура.
Услугата е почистване на комини по метод от долу нагоре и класическо с гюле.Отпушвам комини, но понякога не успявам, тогава викам на помощ колеги с тежка техника.
Какви са рисковете при един непочистен комин?
– Рисковете при непочисен комин се изразяват в това той да се самозапали. Тогава става много опасно, защото коминът може да се саморазруши. Температурата на горене е 2000 градуса. Коминните тела се пукат, тухлите също се повреждат. Най-уязвим е покрива, защото обикновено е дървена конструкция и е най-близко до комина.
Кога е най подходящото време да се почистват комините?
– Най-доброто време за почистване на комина е есента, преди отоплителния сезон, защото през лятото саждите изсъхват добре и по-лесно се почистват.
Имаш ли си интересни или фрапиращи моменти при почистването на комини?
– Има фрапиращи случаи, намирал съм различни предмети, гнезда на оси даже са ме гонили, но къде да бягаш от покрива, така че оставаш нажилен. Намирал съм чук, заклещен толкова , че се налага да се разбива камина, гнезда на птички, но шапки на Баш майстора все още не се е налагало да вадя.
Според поверието, ако пипнеш коминочистач е на късмет. Пипат ли те хората за кадем?
– Да те пипнат за късмет , ооо,  това почти винаги носи късмет. Децата много ми се радват даже, искат за помагат,  а пък дамите искат да ги нацапам със сажди, смятайки, че късмета ще ги споходи.
И един личен въпрос: Наскоро ти се роди второ детенце. Имаш и една прекрасна дъщеричка. Остава ли ти време да им се порадваш?
– Да, на 1-ви октомври се роди бебе Дарин – едно прекрасно малко ангелче. Камините,  разбира се са на заден план, но никога не оставям клиентите да чакат, чистя комини от Костенец до Дупница, чак до Видин съм ходил. Сезона на комините ще отмине, но моето прекрасно семейство винаги ще бъде подвластно на късмета, който нося и десетките благодарности на доволните клиенти.
Как да се свържат хората с теб, които имат нужда от коминочистач?
– На хората бих казал,  където в къщата има огън, има и комин, затова редовната профилактика осигурява много топлина и щастие в дома. Можете да се свържете с мен на телефон 0896797353 и наистина на най-ниска цена от 40 лв. ще изчистя комина Ви. Благодаря и бъдете щастливи.
Повече за темата, вижте ТУК

Коментари

коментара