Ако се придържате към този навик ще повишите самочувствието и благополучието си

Повече от 15 години лекувам пациенти с методите на когнитивната терапия. Едно от най-успешните упражнения, които съм виждала да помагат на хората да се почувстват по-добре, е толкова просто, че всеки път, когато убедя някой да го направи, съм поразена от неговата ефективност, пише психологът д-р Дженис Вилхауър в сп. Psychology Today.

Най-трудната част не е да вършите самата дейност. Тя е да повярвате, че тази дейност ще ви бъде достатъчно полезна, което ще ви накара да положите реалното усилие да я извършите и да изпитате резултатите. И така, ето го упражнението!

  • Дръжте до леглото си тетрадка и всяка вечер преди да си легнете, записвайте три неща, които сте харесали в себе си през деня
  • Прочетете този списък сутрин, преди да станете от леглото.
  • Правете това в продължение на 30 дни.

Не е нужно да се големи неща – могат да бъдат простички, например – хареса ми, че задържах вратата за колегата ми или хареса ми, че не побеснях в задръстването днес, или харесва ми, че полагам усилието да правя това упражнение, въпреки че не знам дали ще проработи…

За човек, който страда от депресия, тази дейност може да изисква огромно усилие. Изследванията показват, че хората с депресия имат склонност да насочват вниманието си към негативните неща, които се отнасят за тях. Те имат затруднен контрол на вниманието, което означава, че активира ли се веднъж една негативна схема, те се склонни да зациклят върху нея и им е трудно да се освободят, като прехвърлят вниманието си върху друго. Вследствие се наблюдава устойчив негативен афект.  акратко, хората с депресия прекарват твърде дълго време в това да мислят какво не харесват в себе си – и им е трудно да спрат.

Как помага това упражнение? Чрез него човек може изгради силата да прекъсва негативния поток на мисълта, пренасочва вниманието към позитивните аспекти от себе си и променя избирателното изкривяване на вниманието.

Докато правите това упражнение, не само ще станете по-наясно с позитивните си качества, но те ще станат по-достъпни за вас при тълкуването на случващото се. Ще запомнете да обръщате повече внимание на комплиментите, защото ще пасват повече на новия начин, по който гледате на себе си. Ще започнете да тълкувате събитията около себе си по не така самокритичен начин.

Ако се придържате към този навик, с времето това ще повиши цялостното ви себеуважение и вследствие на това, вашето благополучие.

Коментари

коментара