Защо Америка трябва да дава пари на Украйна

Джордж Фридман
Джордж Фридман

Наскоро написах статия за войната в Украйна, озаглавена „ Войната свърши, но никой не знае как да спре битката“. Имаше значителни коментари на читатели и силно малцинство, които твърдяха, че според моето мислене е време да се оттегли финансирането от САЩ за оръжия за Украйна. Обикновено отговарям на имейли поотделно, но намерих тази гледна точка за важна и погрешна, така че реших да напиша по-обширна статия.

Войната е в застой,  именно заради оръжията и парите, предоставени от САЩ. Премахнете тази помощ и Русия, много по-добре обезпечена страна, вероятно ще помете украинците. Задънката, която съществува, ще рухне. Това би довело до много по-голям проблем. Ако Украйна падне в ръцете на Русия, тогава Русия ще бъде на границата на страните от НАТО (балтийските държави, Полша, Словакия, Унгария и Румъния). Руският президент Владимир Путин веднъж каза, че разпадането на Съветския съюз е геополитическа катастрофа. Сигурен съм, че той включи в това факта, че руските войски вече не бяха разположени в централна Германия, където поколение американски войници се изправяха срещу тях през много студени зими. Путин разбра значението на стратегическата дълбочина в защитата на Русия, и това беше загубено, когато Съветският съюз се разпадна и Украйна стана независима държава. Неговата атака срещу Украйна имаше за цел да я възстанови.

Но реалността би била, че Съединените щати, техните съюзници и Русия отново ще се изправят един срещу друг, двете страни на косъм, в опасна конфронтация. Всеки народ има свой национален интерес. Русия трябва да нахлуе на запад през Украйна, а Съединените щати трябва да го спрат. Може би една руска победа няма да има толкова ужасни последици, но американците са се научили – или е трябвало да се научат – да се надяват на най-доброто и да се подготвят за най-лошото. Това би изглеждало скъпо мислене за някои, но в миналото е било пренебрегвано, което е довело до много скръб.

През май 1940 г. Германия напада Франция. Британците са поискали американска военна помощ. Имаше силно движение, изградено около групи като America First, които не искаха Съединените щати да участват във войни, които „не са тяхна работа“. Президентът Франклин Д. Рузвелт предостави известна помощ на Великобритания, но не и масивна военна помощ или войски, които биха могли да блокират Германия. Много американци видяха това като външна война с малко значение за Съединените щати.

Хитлер обявява война на Съединените щати няколко дни след като японците атакуват Пърл Харбър. Дадени са различни числа за това колко американци са загинали в европейския театър на военните действия през Втората световна война. (Оценките варират от около 200 000 до 400 000, но числата не са морално значими.) Това беше скъпият маршрут. Ангажирането по-рано във войната би било както разумно, така и спасило животи, тъй като защитата е по-евтина от нападението.

Най-важният урок от това е, че решението на Америка да не влиза във война не предотвратява непременно война. Въпреки нежеланието на САЩ да воюват срещу Германия, Япония и Германия координираха Пърл Харбър и започването на война от Германия срещу Съединените щати. Идеята, че воденето на война е опция за Съединените щати, е илюзия. Войните много често се инициират от врага.

Това беше реалност, която хората от „America first“ пропуснаха. Те комбинираха позицията си по отношение на войната с противопоставяне на конструирането на оръжия, които биха могли да се разглеждат като враждебни. И те се противопоставиха на разходите за отбрана, което принуди САЩ да влязат в масови разходи, когато войната започна.

Могат ли САЩ да избегнат голяма война в Украйна? Да, ако руснаците не атакуват по-на запад. Иначе вариантите са война или развързване на ръцете.

Къде трябва да действат Съединените щати в най-лошия случай? Колкото е възможно по-навътре в Украйна, като държи Русия възможно най-далеч от западната граница.

Трябва ли Съединените щати да водят собствена война или да финансират украинската армия? Отговорът на това е очевиден. Войната трябва да се води, но по-добре с оръжия и пари, отколкото с американски войски.

Както и да се борят САЩ, руснаците трябва да постигнат стратегическа дълбочина. Може да се преговаря, ако украинците – с американска помощ – запазят бремето на независимостта. Можем да дадем пари или да се изправим срещу по-опасна Русия и да дадем животи. Гласувам да дадем пари.

Джордж Фридман

Коментари

коментара