Асен Асенов: Между Тръмп и Клинтън ще спечели по-малко нехаресваният

Вторите дебати между кандидатите за президент на САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп бяха спечелени от Клинтън, макар и с по-малко одобрение от предишния. Около 57%  от хората, които за попитани, подкрепят изявите на Клинтън. Повечето от хората казват, че са били приятно изненадани, че Тръмп се е представил сравнително добре и е надминал техните очаквания.


Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Асен Асенов, доктор по икономика и преподавател в Американския университет във Вашингтон след вторите дебати между претендентите за Белия дом:

Това, което показаха дебатите, е, че Тръмп има някакви сили да потърси подкрепа в неговата партия. Това, за съжаление, не е достатъчно да спечели тези избори. В този смисъл победител наистина е Клинтън.

Според него няма възможност Тръмп да бъде оттеглен като кандидат на Републиканската партия:

Препятствие е, че в 36 щата в Америка има ранно гласуване и в 18 вече е започнало това гласуване. 35% от хората гласуваха ранно на последните избори, така че технически не е възможно да стане.

Републиканците могат да се отдръпнат от Тръмп и да се опитат да спечелят Камарата на представителите и Сената.

Според него едно от нещата, които притеснява хората, е, че Тръмп е неуправляем: Много хора очакват, че неговият потенциален вицепрезидент не би могъл да има достатъчно влияние над него по време на криза.

Асен Асенов смята, че за много от избирателите вотът ще бъде наказателен:

Те не харесват нито един от двамата кандидати, но ще спечели този, който е по-малко нехаресван. Много хора виждат в Клинтън една по-предсказуема кандидатура, кандидатура с опит – част от политическото статукво.

Третите дебати ще се състоят след около 10 дни.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Източник: БНР

Коментари

коментара