Русия е готова да подкрепи искането на ООН за извеждане на джихадистите от Алепо

Сергей Лавров

Русия е готова да подкрепи предложението на пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура да ескортира около хиляди ислямски бойци извън Алепо.

По време на телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и колегата му в Берлин Франк-Валтер Щанмайер, двете страни са изразили готовност да разгледат предложението на Стафан де Мистура относно стабилизирането на обстановката в Алепо.

В разговора е била обсъдена необходимостта от съвместни усилия за ликвидиране на тероризма в Сирия и укрепване на примирието, отбелязва руското външно министерство, цитирано от ТАСС.  

Според Лавров опозиционните бойци в Алепо трябва да дават писмени уверения, че не са членове на „терористични“ групи:

Едва след това правителствените сили и полиция, и бойците от опозицията ще могат да формират правоохранителни органи, за да поддържат реда и жителите да се чувстват безопасност, каза Лавров в интервю за „Первьй канал“.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел призова Русия да прекрати „зверското“, по думите й, насилие в Алепо. Според нея, Москва има голямо влияние върху сирийското правителство.

По-рано днес германското правителство поиска Русия и Иран, като ключови поддръжници на сирийския президент Башар Асад, да използват влиянието си за прекратяване на насилието в Сирия, така че хуманитарните доставки да могат да стигнат до мирното население.

По данни на Световната здравна организация най-малко 377 души са убити в поледните две седмици в източната част на Алепо, а 200 ранени се нуждаят от незабавна евакуация.

Източник: БНР

Коментари

коментара