СРОКЪТ НА ГОДНОСТ на панелките отдавна е ИЗТЕКЪЛ, инженер призовава за БУТАНЕ

„Срокът на годност” на панелните сгради у нас е изтекъл. У нас има около 14 300 панелни сгради. Първите са построени през 50-те години на ХХ век, а съгласно българските стандарти експлоатационният им период е около 50 години” , каза строителният инженер Владимир Жиянски.

Той обаче подчерта, че ако бъдат редовно проверявани, те могат да бъдат обитавани и по-дълго от този период.

„Големият проблем при панелното строителство е фактът, че по отношение на енергийната ефективност не са спазени изискванията и навсякъде се прави саниране, което касае единствено и само външна изолация”, допълни инженерът в сутрешния блок на Нова ТВ.

По думите му слабото място при този тип сгради е свръзката между вертикалните и хоризонталните стени.

Той бе категоричен обаче, че самите панели са много здрави и не следва, че сградите са негодни и не могат да се използват за по-дълъг период от време, но никой няма как да знае какво се случва в дома на хората – реконструкции, ремонти и т.н.

Най-уязвими при земетресение се оказват първите етажи на панелните блокове – над монолитната част на строежа.

„Тези сгради трябва да бъдат проверени и ако се установи неточност – нарушаване на заварките между хоризонталните и вертикални панели, трябва да бъдат разрушени. Не можем да бягаме от тази отговорност и да рискуваме живота на хората”, категоричен е инж. Жиянски.

Коментари

коментара