Самоков се вдига на бунт срещу мигрантите

Самоков се вдига на бунт срещу мигрантите

От няколко седмици в Самоков се носят слухове, че сградата на поделението ще бъде превърната в бежански лагер. В града се говори още, че има идеи за настаняване на бежанци в няколко съседни села – Говедарци и Гуцал, съобщи телевизия „България он ер”. Хора, излезли на протест, твърдят, че информацията им е достоверна и разполагат с нея от две седмици.

„Правени са огледи за настаняване на мигранти в това поделение, а също е оглеждано и второто поделение на бивши военни в града“, споделят недоволни граждани.
По думите им те са се обърнали към общинска администрация, но оттам са им казали, че нямат информация. Именно затова притеснените жители искат да организират мирен протест в неделя.

„Не желаем в Самоков да бъдат настанявани мигранти, както и на територията на общината“, категорични са хората. Кметът на града обаче е категоричен, че няма такива сведения.

Според граждани настаняването на мигранти там би развалило поминъка на много хора. „Безработицата в Самоков е висока. Това ще създаде напрежение между граждани и мигранти. Няма да позволим да бъдат настанени бежанци тук“, категорична са жителите и добавят, че въпросното поделение е светиня за града и трябва да бъде превърнато в музей на бойната слава, а не в бежански лагер.  Недоволните самоковци споделят, че ако тази информация се окаже истина, са готови на бой.

„Искаме да бъде отменено постановление 208 от 12 август за интеграция на мигранти в България. Категорично ще заявим, че не желаем мигранти в града ни. В момента тече подписка. Готови сме периодично да излизаме и да протестираме, ако няма отзвук“, уточнява организаторът на протеста Рени Мутафчийска.

Гражданите твърдят, че се страхуват, че ще има по-висока престъпност, обири и кражби. „Ако наистина са сирийски бежанци нямаме против да се помогне. Това са афганистанци. Говорим за Ислямска държава, не за бежанци. Те не идват да търсят помощ, те идват, за да завоюват територия“, заключи Мутафчийска.

Източник: Pik

Коментари

коментара