Преди откриването на ски сезона Мальовица събра почитателите на алпинизма

  • Представители на БТС от цяла България се събраха в дома на алпинизма
  • Откриването на Музей на Алпинизма е изключително събитие и според Кмета на Самоков Владимир Георгиев

Още преди откриването на ски сезона на Мальовица бе отдадена почит на великите български алпинисти в чисто новия музей в Централната планинска школа. Гостите на мероприятието се насладиха на изложбата, представители на Български туристически съюз представиха книга, посветена на алпинизма и разгледаха напълно обновената база.

Събитието беше уважено от Областния управител, Кмета на Самоков, народни представители, общественици и представители на местната власт.

„Днес имах възможност да присъствам на едно изключително събитие – откриване на Музей на алпинизма в Курортен комплекс Мальовица. На откриването бе използвана думата „традиция“. Със сигурност бъдещето трябва да се гради върху солидните основи, каквито са традициите. Да, Мальовица се свързва с историята на алпинизма в България и върху това трябва да се надгражда развитието и като целогодишен курорт. Радвам се, че и тази част на Рила в последните години получи своя тласък и се развива активно. Сигурен съм, че това ще доведе до развитието на целия регион Искровете, като предпочитана туристическа дестинация. Тук има всички дадености, за да се случи това – прекрасна природа, много възможности за различни видове туризъм и не на последно място да бъде представен един висококачествен туристически продукт.“ каза кметът на Самоков Владимир Георгиев.

С изключително силни думи Янко Аврамов от комплекс Мальовица благодари на хората от Българския туристически съюз, Туристическо дружество Мальовица, община Самоков, Планинската спасителна служба Боровец, дали своята подкрепа за откриването или по-скоро възраждането на музея на алпинизма: „Да помним това ,което са направили тези преди нас, и да оставим нещо на тези, които ще дойдат след нас. Нека тези, които идват да почиват тук, да могат да се докоснат до българската алпийска история. За мен алпинизъм е основно две неща. Мечтата да достигнеш нещо и упорството да го постигнеш. Мисля, че ние днешните българи имаме повече нужда от това да мечтаем и повече упорство в това да постигаме мечтаното. А в този музей лицата, които ни гледат от фотогафиите ни учат на това.“

Както и самият той обобщи „В днешно време правим нещо, което се случва рядко в България.

„Да открием един музей. Музей на алпинизма.“

На изключителното място ще имат възможност да се насладят всички гости на комплекс на Мальовица. Музеят е проектиран в модерен стил, като част от цялостното пространство на хотелската база на Централната планинска школа.

Коментари

коментара