Как да инвестирате в акции: Ръководство за начинаещи

Инвестирането е изпитан във времето начин да накарате парите си да работят за вас, докато вие работите, за да печелите повече от тях. Легендарният инвеститор Уорън Бъфет дефинира инвестирането като „отказ от потребление днес, за да имате способността да консумирате повече утре.“

Когато инвестирате парите си редовно, вие си гарантирате възможността да ги увеличите многократно с времето. Ето защо е важно да започнете да инвестирате възможно най-рано и веднага щом имате спестени пари за тази цел. Освен това фондовият пазар е добро място за стартиране.

Независимо дали имате заделени 1000лв. или можете да инвестирате само по 100лв. на месец, търгуването с акции ви дава много възможности, от които да се възползвате. Разбира се, има няколко важни неща, които трябва да знаете, преди да започнете. В следващите редове ще откриете 4-те най-важни стъпки, през които трябва да минете, за да постигнете успех, а за още полезна информация, можете да се запознаете и с популярния наръчник за търговия с акции за начинаещи на Financer.com.

4 стъпки как да започнете

1. Определете вашата толерантност към риска

Каква е вашата толерантност към риска (шансът да загубите пари, докато инвестирате)? Акциите се категоризират по различни начини, като акции с голяма капитализация, акции с малка капитализация, акции с агресивен растеж и акции със стойност. Всички те имат различни нива на риск. След като определите своята толерантност към риск, можете да насочите инвестициите си към акциите, които отговарят на нея.

2. Определете вашите инвестиционни цели

Когато отваряте брокерска сметка, онлайн брокерите ще ви попитат за вашите инвестиционни цели (и гореспоменатото ниво на риск, което сте готови да поемете).

  • Ако току-що започвате този тип търгуване, инвестиционната ви цел може да бъде да увеличите сумата пари във вашата сметка. А ако сте по-опитен, вероятно може да искате да генерирате доходи, както и да увеличите и защитите средствата си.
  • Вашите инвестиционни цели могат да включват например закупуване на къща, финансиране на личен пенсионен фонд или спестяване за образование. Също така целите могат и да се променят с времето. Просто се уверете, че ги дефинирате и преглеждате периодично, за да можете да запазите фокуса си върху постигането им.

3. Определете своя стил на инвестиране

Някои инвеститори искат да участват активно в управлението на своите инвестиции, докато други предпочитат да ги настроят веднъж и след това да забравят за тях. Предпочитанията ви може да се променят, но за да започнете трябва да изберете първоначален подход.

  • Ако сте уверени в знанията и способностите си за инвестиране, можете да управлявате своите инвестиции и портфолио сами. Традиционните онлайн брокери ви позволяват да инвестирате в акции, облигации, борсово търгувани фондове (ETF), индексни фондове и взаимни фондове.
  • Опитен брокер или финансов съветник може да ви помогне да вземете инвестиционни решения, да наблюдава портфолиото ви и да прави промени в него. Това е добър вариант за начинаещи, които разбират важността на инвестирането, но може да имат нужда от експерт, който да им помогне да го направят.
  • Робо-съветникът е автоматизирана опция, която обикновено струва по-малко от работата с брокер или финансов съветник. След като програмата за робот-съветник има вашите цели, ниво на толерантност към риска и други подробности, тя автоматично започва да инвестира вместо вас.

4. Научете се да разнообразявате и намалявате риска

Диверсификацията е важна инвестиционна концепция, която трябва да разберете добре. С две думи, като инвестирате в набор от активи или диверсифицирате, вие намалявате риска от загуби. Казано на финансов жаргон – не слагайте всичките си яйца в една кошница.

Диверсифицирането може да е трудно, когато инвестирате в отделни акции, ако бюджетът ви е ограничен. Например, ако имате само с 1000лв. може да сте в състояние да инвестирате само в една или две компании. Това води до по-голям риск.

Тук идва моментът, когато взаимните фондове и ETF могат да помогнат. И двата вида фондове са склонни да притежават голям брой акции и други инвестиции. Това ги прави по-диверсифицирана опция от една акция.

Коментари

коментара