Защо ви е необходима горивна помпа в автомобила? Кога и как да я смените

Горивната система на автомобила захранва двигателя. Тя включва един важен елемент – горивната помпа. Бензиновата помпа е сърцето на горивната система на автомобила, ако бензиновата помпа се повреди, автомобилът спира. Съществуват два вида горивни помпи: механични и електрически.

Илюстрация на горивната помпа на адрес www.euavtochasti.bg

Проверка на налягането на горивната помпа

За да проверите налягането на горивната помпа, трябва:

  1. Изключете работния механизъм на системата за круиз контрол.
  2. Свържете манометър (манометър и подходящ адаптер) към маркуча, водещ от горивната помпа.
  3. Включете запалването. Горивната помпа трябва да заработи за около 2 секунди (трябва да чуете щракване и шум). Налягането се е повишило.
  4. Загрейте двигателя. Запишете показанията на манометъра и ги сравнете със спецификациите. Ако разедините вакуумния маркуч от регулатора на налягането на горивото – налягането трябва да се увеличи. Ако всички показания са едни и същи, значи всичко е наред.

Ако след изключването на вакуумния маркуч налягането в системата не се е увеличило, увеличете вакуума в регулатора на налягането, като свържете вакуумната помпа към него. Ако налягането на горивото намалее, значи вакуумът не се подава към регулатора през вакуумния маркуч. Ако налягането не намалее, сменете регулатора на налягането на горивото.

Ако налягането на горивото не отговаря на спецификацията:

  • Налягането е твърде високо и вакуумът се подава към регулатора на горивото, маркучът или тръбата не са осолени, сменете регулатора.
  • Налягането е твърде ниско. Сменете горивния филтър
  • Ако налягането все още е ниско, проверете за течове в инжекторите или инжекторите. Сменете горивната помпа.

След като проверите налягането на горивото, понижете налягането в горивната система и изключете манометъра и адаптера.

Проверка на работата на горивната помпа:

За да проверите работата на горивната помпа, трябва да:

  1. Изключете запалването.
  2. Изключете горивопровода за високо налягане.
  3. Ако не изтича бензин, включете запалването.

Ако бензинът все още не изтича, проверете предпазителя на релето на помпата. Ако предпазителят е повреден, го сменете. Ако след това помпата работи, потърсете причината за дефектния предпазител.

Ако се подава напрежение, значи помпата е повредена или има прекъсване на кабела.

Ако помпата работи, но горивото не постъпва в разпределителния тръбопровод, значи горивният филтър е запушен или някой от горивните тръбопроводи е повреден.

Проверете дали предпазителят в захранващата верига на горивната помпа е добър.

Неизправната горивна помпа е причина за намаляване на мощността на машината и може да доведе до пълно спиране на подаването на гориво и евентуално до спиране на двигателя.

С почистеното гориво се подобрява производителността и се удължават интервалите за поддръжка на системите за впръскване на гориво. Редовната подмяна на горивния филтър има следните ефекти: намаляване на разхода на гориво и увеличаване на мощността на двигателя.

Необходимо е да сменяте горивния филтър поне веднъж годишно.

Коментари

коментара