Софиянци спечелиха конкурса за обновяване на Тютюневия град в Пловдив

Софиянци спечелиха конкурса за обновяване на Тютюневия град в Пловдив

Софийски екип архитекти спечели конкурса на тема „Тютюневият град на Пловдив – идентичност, обновяване, приобщаване, спасяване“, организиран от пловдивската колегия на Камарата на архитектите. Поводът бе разрушаването на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8 на 6 март т.г. , а впоследствие пожар изпепели още няколко от постройките, припомня наш всекидневник.

Първата награда от 2000 лв. получават Иво Пантелеев, Радомира Дамянова, Андрей Андреев и Елена Димитрова от ADA (Agency Design & Architecture). Същият екип спечели и конкурса за обновяване на зони 2 и 4 в центъра на столицата. Втора награда и 1500 лв. получават за проекта си Стела Динева и Никола Кожухаров.

Трето място и 1000 лв. заслужи младият Георги Петев, който е завършил в Грац, Австрия.

Общо 18 колектива се включиха в надпреварата, от тях 9 са софийски, 5 – пловдивски и 4 идват от чужбина. За конкурса архитектите пуснаха и специален сайт, а проектите се оценяваха по 5 критерия от 9-членно жури с председател проф. Тодор Кръстев. Целта на архитектите беше да потърсят една по-цялостна концепция за развитието на защитената зона, която да дава баланс между публичните и частните интереси.

Оттук нататък архитектите ще предложат идеите от конкурса на местните общински власти, за да се използват в бъдеще. От 5 октомври всички проекти ще бъдат изложени на Главната до Художествената галерия, за да бъдат разглеждани от гражданите.

Освен с идеи за визията на тази територия, архитектите са готови да съдействат на местната власт и с конкретни насоки за това как да се стопанисва Тютюневия град. Само, че първата задача, според тях, е спешно да се укрепят четирите изгорели склада и склада на ул. „Одрин“ 8 и това да стане преди идването на зимата.

 

 

Източник: Pik

Коментари

коментара