Уникално! Учител и ученик от Кърджали направиха пробив в световната математика

Уникално! Учител и ученик от Кърджали направиха пробив в световната математика

Учител и ученик от Кърджали направиха пробив в световната математика. Авторска задача на 11-класничката Цветелина Карамфилова и преподавателят Вълчо Милчев беше публикувана в едно от най-авторитетните математически списания, съобщава Би Ти Ви.

Въпросът е как върху квадрати да разположим правоъгълните плочки на доминото. “Идеята е да можем да покрием тази решетка без застъпване, но когато поставим едно домино, стават нечетен брой и задължително трябва да има още едно”, обяснява Цветелина Карамфилова.

Това е комбинаторика, а решението е формула, измислена от Цветелина и учителя й. „Тя решава, праща ми, аз гледам проверявам , коригираме”, обяснява процеса Вълчо Милчев. Това продължава цяла година.

„Просто аз не се отказвам и решавам, че ще я реша, просто няма да я оставя нерешена”, пояснява и ученичката Цветелина. „Като се захване с едно нещо работи, работи, работи, докато стигне до решение”, хвали я преподавателят.

Задачата намира място в изданието на канадското математическо общество, от което годишно се отпечатват едва 10 броя и във всеки от тях се публикуват само по 10 задачи. Формулата засега няма приложение, но един ден може би ще бъде от полза на тайните служби например, надяват се авторите.

„Комбинаториката много се използва и в разузнаването, и в изготвянето на стратегии”, отбелязва Милчев. Въпреки че познанията й вече далеч надхвърлят математиката от учебника в 11 клас, Цветелина казва, че никога не й е скучно в час.

Източник: Pik

Коментари

коментара