Кои амортисьори са по-добри – маслените или газовите?

амортисьори

В един момент на всеки шофьор се налага смяна на амортисьори и въпросът в този случай е: маслените или газовите са по-добри? На пазара съществуват множество марки и различни видове подобни продукти, всеки от които е със своите предимства и недостатъци. Нека видим по какъв начин амортисьорите правят пътуването по-комфортно и какво е съдържанието на комплектите при покупка на нови резервни части.

Как амортисьорите подобряват движението на автомобила

Те са важна част от окачването и поддръжката на стабилността на автомобила. Грижат се за повишения комфорт и удобството по време на пътуването, което ги прави неизменна част от цялото превозно средство. Основното им предназначение е намаляването на вибрациите при пътуване. 

Съществуват предни и задни автомобилни амортисьори, като първите по-често се сменят, поради повишената натовареност. Контактът на автомобила с асфалта преминава през амортисьорите и те са гъвкавата част, поемаща всички неравности по пътя. Друго тяхно основно предназначение е поддържането на автомобила в съответствие с опорната им точка, което не позволява преобръщане при остри завои и духането на силен вятър.

Маслените обикновени модели са меки, поради по-ниското налягане на маслото. Следователно комфортът е по-голям. Основните им компоненти са: цилиндър, масло, бутало с прът и няколко възвратни клапана. При шофиране по неравни и нискокачествени пътища възниква завиране на маслото и образуване на балончета с въздушни кухини, преминаващи по-бързо през буталния клапан. Това се отразява негативно върху комфорта и удобството при пътуване. Честото прегряване води до промяна във вискозитета на маслото и отново до негативно изменение в комфорта.

амортисьори

Сред предимствата са честото им срещане на пазара, където са търсени от 50% от собствениците на автомобили. Имат опростена конструкция и са по-евтини. Позволяват изминаване на около 60 000 км пробег без повреда, а удобството при возене е невероятно. Това естествено са по-старите модели и техните недостатъци са отстранени с идването на следващото поколение газови решения.

Газовите амортисьори са по-съвременните и често се срещат в спортните и офроуд коли, където високата скорост и претоварването са обичайни условия на експлоатация. Това е така, поради ниската вероятност от възникване на кавитация и разпенване на маслото. Решенията са с по-сложна конструкция и по-висока цена. Возията при тях е по-твърда, но това се обяснява с използването им в спортните и агресивно шофирани автомобили. Подходящи са и за градско спокойно шофиране. Сред основните им предимства са:

  • по-добрата управляемост на превозното средство при развиване на по-високи скорости и намаляване на вероятността от възникване на аквапланинг;
  • ниските и екстремни температури не оказват съществено влияние, поради устойчивостта на характеристиките им. Това не оказва влияние върху возията;
  • продължителността на експлоатационния ресурс е с 30-40% по-голяма;
  • влиянието върху окачването е не само при свиване, но и при разгъване.

Какво включва комплект с амортисьори

Комплектът включва всички необходими елементи за монтаж и смяна на предни и задни въздушни спортни амортисьори. В неговото съдържание присъстват тампони, скоби, пружини, маншони и подложки.

Често новите авточасти са скъпи за покупка от повечето българи, но от онлайн магазин Top Car споделят, че има и рециклирани значително по-евтини и качествени модели с гаранция. Те се разглобяват на съставните им части и се почистват из основи, отстраняват се възникналите повреди, деформации и неизправности, а след това се сглобяват и тестват.

Коментари

коментара