Какво трябва да знаем за избора на детски играчки

Когато детето расте, искаме да помогнем за развитието му. На помощ идват различни играчки и занимания, без които детето няма да порасне умно и креативно. Много интересни предложения можете да откриете в бебешки и детски онлайн магазин Inmag.

Нека видим кои играчки са най-полезни за малчуганите, според тяхната възраст.

Играта е в основата на развитието на дете до седем години. Така то опознава света и осъзнава връзката между своите действия и резултати. Играчките помагат на децата да преминават през етапите на развитие в последователен ред, така че е важно да изберете различни за всяка възраст.

Какво е важно за играчките?

Количеството. Не трябва да има твърде много играчки, постоянен достъп до четири или пет са достатъчни за пълноценна игра. Можете да ги поставите в кутии и да ги раздавате една по една, като периодично ги променяте. Когато има малко играчки, детето играе с всяка една по-дълго и измисля нови роли за познати предмети. От друга страна, ако има голям брой развлекателни стимули, те ще разсейват вниманието и ще намаляват концентрацията.

Качеството. Играчките трябва да са изработени от устойчиви материали, да не се ронят или чупят. Важно е боята да не се лющи и малките части да не падат.

Цветове. По-малките деца се нуждаят от ярки, привлекателни играчки, които могат да се разглеждат и изследват. Детска стая в пастелни цветове може да се харесва на родителите, но не развива цветовото възприятие на детето. Избирайте играчки в различни цветове, така детето неусетно ще се научи да ги разпознава.

Образователни играчки

Играчки за деца до една година

Децата от първата година от живота си осъзнават само себе си и света около тях.

До една година се нуждаем от играчки, които имат много различни свойства в едно -те са ярки, могат да дрънчат, могат да имат различни детайли на допир: меки, гладки – такова разнообразие стимулира сетивата.

От три до четири месеца е по-добре да преместите детето да си играе на пода – това ще допринесе за неговото развитие по най-добрия начин.

Подходящи играчки са дрънкалки, кубчета, пирамида, сортери, нечупливи огледала, арка за креватче. Когато детето се научи да стои, има нужда от търкалящи се играчки.

Сложните и тежки играчки могат да попречат на развитието. Важно е детето да се чувства удобно да ги използва.

Играчки за деца от една до три години

Основната задача на тази възраст е дейността с предмети. Особен интерес възниква за дейностите на възрастните, защото децата започват да разбират света около тях. Затова те преглеждат съдържанието на чекмеджетата, включват пералнята и причиняват хаос по какъвто начин могат.

През този период те обичат да играят с естествени материали или предмети от бита, например купи и тенджери, зърнени храни, тъкани, ядки, шумолещи торбички. Не забравяйте за образователните играчки: пирамиди, кубчета, кукли, лъжички, кофи, топки. Особено важни са креативните играчки като звънци, дрънкалки, свирки, барабан.

Музикалните играчки са важни за развитието на детето, но е по-добре да купувате не играчки с бутони, които възпроизвеждат мелодии при натискане, а подобни на истински музикални инструменти: китари, барабани, ксилофони.

Подходящи играчки са и коли на връв, сортери, пъзели от няколко части.

Играчки за деца от три до седем години

На тази възраст ролевата игра е важна, така че децата са щастливи да играят на болница, училище или семейство, а също и да пресъздават истории от любимите си анимационни филми. Така те се научават да изграждат социално взаимодействие.

Ако гледате такива игри, можете да видите какво тревожи детето. Например, играта в детска

Освен играчките, в тази възраст са важни и настолните игри.

Чрез настолната игра детето получава идеята, че трябва да играете по правилата, в известен смисъл това е и подготовка за училище.

Коментари

коментара