Кое е по-добре бас китара или електрическа китара

Бас китарата и електрическата китара са музикални инструменти от едно и също семейство, но се различават по предназначение и звук. Начинаещите китаристи понякога се губят, когато избират кой инструмент да научат – бас китара или електрическа китара.

Предназначение

Електрическата китара е инструмент за свирене на китарни сола, подправен със звукови ефекти и техники за извличане на звук. Електрическата китара се препоръчва, когато сте част от музикална група като солова и ритъм партия.

Бас китарата е предназначена за изпълнение на ритъм партии (заедно с ударни инструменти) и заменя контрабаса.

Структура

Електрическата китара често е шестструнен инструмент, системата е подобна на тази на акустична китара. Струните са тънки, метални.

Бас китарата е по-голяма от електрическата. Има 4 (общи) или 5 струни. Струните са дебели и настройката е с октава по-ниска от акустична китара.

Звук

Електрическата китара звучи силно и високо, звукът е по-лек.

Звукът на бас китарата се нарича „месест“ заради неговата плътност.

Да решиш кое е по-добро: бас китара или електрическа китара е като да избираш между лява и дясна ръка. Всеки инструмент е проектиран за собствено предназначение: отличителните черти в конструкцията и звука са подчинени на предназначението на инструмента. Въпреки това, знаейки как да свирите на електрическа китара, лесно ще овладеете бас китарата, въпреки че ще трябва да работите. Но след като първо овладеете бас китарата, е по-трудно да преминете към електрическа.

Педали за китарни ефекти

Педалът за китарен ефект е устройство за преобразуване на звуковия сигнал на електрическа китара, което прилича на кутия с пружинен механизъм и превключватели. Музикантът задейства педала, като го натиска с крак – оттук и името. Никой професионален електрически китарист не си представя кариера без педали: комбинирането на ефекти дава уникален звук.

Има само едно заключение: нито един от инструментите не е по-добър, те са просто различни. Изберете какво харесвате и не забравяйте, че никой не ви забранява да овладеете и двете с течение на времето!

Коментари

коментара