Какво трябва да знаете за кредитите – полезна информация

Ако вземете бързи спешни кредити и не разбирате всички нюанси, можете да затънете в дългове. Разбрахме важните въпроси на кредитирането, които ще ви помогнат да не плащате твърде много за кредит.

Колкото повече документи, толкова по-ниска е ставката по кредита

Може да получите кредит с ниска лихва, ако кредитната институция е уверена във вас. Трябва да предоставите доказателства, че сте надежден кредитополучател.

Съпрузите трябва да се съгласни за кредит

По закон съпрузите могат да се разпореждат със съвместно имущество, както пожелаят. Но това не се отнася за кредити и други дългови задължения. Когато единият съпруг тегли кредит, банките изискват писменото съгласие на другия съпруг. Това обикновено се отнася за ипотеки и кредити за голяма сума.

Трябва внимателно да прочетете договора и да платите кредита

Прочетете договора преди да го подпишете. Особено текста, който е написан с дребен шрифт. Вземете със себе си човек, който разбира от финансовата тема и на когото имате доверие. Изяснете всичко, което не е ясно, задайте въпроси на банкови специалисти. Обърнете внимание на скрити такси, комисионни, лихви, неустойки.

Една от най-важните цифри в договора е общата цена на заема. Това е сумата на годишната лихва, която ще плащате. Тя включва не само лихвения процент, но и различни комисионни и застрахователни премии.

Обърнете специално внимание на плащанията по кредита. Въведете точната сума на минималното плащане. Банката няма минимален размер на забавяне и начислява глоби. Това ще се покаже в кредитната ви история и ще ви струва пари. Направете плащания предварително, особено преди празници и почивни дни, когато работното време на се променя. Вземете предвид таксата за трансфер, ако има такава.

Правенето на минимални плащания е неизгодно

Ако правите само минималното плащане по кредита всеки месец, първо изплащате лихвата. И само малка част от плащането отива за покриване на главния дълг. Това е записано в закона и е изгодно за банката, но е неблагоприятно за вас. За да намалите надплащането по кредита, трябва да се опитвате всеки месец да извършвате плащане над минималното и да изплащате дълга предсрочно.

Източник: emporiki.bg

Коментари

коментара