Как да изберем спален комплект?

Спален комплект е сет от спални мебели, изработени в един и същи стил. Може да бъде закупен като цяло или сглобен от подходящи мебели. Всички знаем, че спалнята не е просто стая за отдих, а също така помага за възстановяване на умствените сили и радва с интериора си. Тя може да бъде декорирана в един от десетките стилове – от класически до хай-тек.

Стандартното спално оборудване включва легло, нощни шкафчета, скринове, гардероби и тоалетка. Шкафове и скринове не са необходими, особено ако в апартамента има килер със секции за съхранение на дрехи и бельо или легло с чекмеджета или кутии за съхранение.

Стил в спалнята

Спалните в класически стил са популярни заради трезвата елегантност на цветовете, съчетани с луксозен декор. Красиво декорираните табла, фасади на гардероби и скринове в топли дървесни цветове придават респект на интериора. При производството на мебели в класически стил се използват естествени или висококачествени съвременни композитни материали.

Бароковият стил отразява класическия, но има по-претенциозни и луксозни форми – декорът съдържа голямо количество „позлата“, седеф и богато украсени дърворезби. Нарича се още стил „дворец“.

Спалните в стил Прованс се характеризират с простота, удобство и изтънченост. Този нежен и романтичен стил устоява на бързата епоха на Техно. Това са мебели, които помагат да се отпуснете душата и тялото в спокойна и уютна атмосфера.

Мебелите в стил Прованс се характеризират с прости форми, изкуствено състарени дървени фасади и ковани резбовани детайли, които може да не присъстват в съвременните модели. Най-актуални са бялото и неговите нюанси, както и синьото и зеленото.

Ориенталският стил е особено популярен с мебели с екзотични, оригинални форми, ярки и наситени цветове, сложни дърворезби и оригинални орнаменти. Той съчетава напълно различни стилове: от лукса на арабския дворец до минимализма на Югоизточна Азия.

Модерният стил от своя страна очарова с простотата и строгата елегантност на гладките си форми, рационалността и функционалността на елементите на декора. Този стил се основава на класиката, трансформирана с използването на съвременни технологии за обработка на материали – красиви фасади с огледала, витражи или матирано стъкло, рисунки, художествено направени с помощта на фотопечат. Оригиналните фитинги допълват дизайна.

Минималистичният стил е предпочитан от любителите на безупречния ред и функционалност. Комфортът се осигурява от скрити модули, платформи и изтеглящи се системи за съхранение. Интериорът в този стил е студен и ясен. Цветовата схема е монохромна: черно, сиво или бяло, понякога кремаво.

Високотехнологичният стил е искрящи лъскави повърхности, украсени с необичайни оформени хромирани елементи. Функционалността на мебелите с минимално количество се осигурява от чекмеджета в основата на леглото и гардероби с плъзгащи се врати от огледално или матирано тонирано стъкло. Разгледайте спалните от дърво на Мебели Еврика – производител на мебели от масив.

Легла

Леглото  е основният елемент от спалния комплект, от който зависи комфортът на съня и здравето на ставите.

Рамката на леглото определя неговата надеждност и издръжливост. Тези параметри зависят от дизайна, качеството на изработка, но основно от материала на производство. Най-издръжливите и надеждни са прекрасните спални от масив.

Леглата от МДФ , ПДЧ и ПДЧ са по-малко издръжливи.

Много подходящи са леглата с ортопедични основи с дървени летви , които са леко извити, еластични и дишащи. Разстоянието между ламелите не трябва да надвишава тяхната ширина. Ако основата на леглото е здрава, изберете матрак с въздушни клапани за по-добра вентилация. Леглата с високи крака са по-хигиенични и изглеждат по-леки и по-проветриви.

За да определите правилния размер на леглото, трябва да легнете и да поставите свитите си ръце под главата си – разстоянието между лактите е необходимата минимална ширина на леглото за един човек. А минималната дължина на леглото е височината на човек плюс 10 см. Ако зоната на спалнята позволява, по-добре е да увеличите размерите. Леглата се предлагат с ширини 80, 90, 100, 120, 140, 150, 160, 180 и 200 см и дължини 180, 190, 200, 210 см. Стандартните размери за кръгли легла обикновено са с диаметър 200 см.

Височината на леглото може да варира в зависимост от стила на спалния комплект. Но за по-възрастните хора, от съображения за безопасност, е по-добре да изберете легло с такава височина, че в седнало положение краката да докосват пода.

Коментари

коментара