Как да постъпим, ако намерим пари на улицата: препоръки от служители на правозащитните органи

Ако случайно намерите чанта с милион на улицата, преди да се зарадвате, не забравяйте, че прибирането на такава чанта вкъщи е не само несправедливо спрямо собственика ѝ, но и наказуемо от закона. Разказваме ви как да се държите в такива ситуации.

План за действие

Нека си представим, че сте намерили чанта или портмоне с пари на улицата. В този случай парите трябва да се вземат и да се предадат на собственика. Ако в чантата няма информация за собственика, трябва да се свържете с правозащитните органи на района, в който е направена находката, и да им дадете цялата сума.

Ако ценната чанта е била намерена от вас при транспортиране, е необходимо да съобщите за това на представителя на транспортната компания. В метрото можете незабавно да се свържете с дежурните служители на правоохранителните органи на станциите, като те трябва да съставят протокол с описание на съдържанието на чантата и данните на лицето, което я е намерило.

Възнаграждение

Според закона този, който е намерил парите на улицата, ще бъде възнаграден с 20% от сумата, след като бъде намерен собственикът, ако е преминал през цялата процедура по предаване на парите и не се е опитал да избяга от органите на реда. Ако собственикът на чантата не бъде намерен в рамките на 6 месеца, правото на собственост ще бъде предоставено на лицето, намерило парите, и то ще може да претендира за 100% от находката си.

Защо е важно да съобщите за находката

През последните години има много прецеденти, когато някой е намерил чужда чанта с голяма сума пари и се е опитал да избегне правозащитните органи. В повечето случаи, изгубилият съобщава в полицията, след което органите на реда започват да търсят, като преглеждат всички камери на мястото, където може да са изгубени парите, и най-често откриват лицето, което е сложило чантата в джоба си. В този случай срещу лицето, което е намерило чантата, може да бъде повдигнато наказателно обвинение за кражба.

Възможните проблеми със сигурност не си заслужават риска, особено след като всяка сума може да бъде получена чрез кандидатстване за бърз кредит. Възможно е да се получи безлихвен кредит до заплата от съвременните компании, но осъдителната присъда за кражба може да бъде сериозна причина да ви откажат кредита.

Коментари

коментара