Топ кардиолог предупреди: Сърдечните заболявания са бичът на съвремието! Ето как да се предпазим

Топ кардиолог предупреди: Сърдечните заболявания са бичът на съвремието! Ето как да се предпазим

Един от всеки десет души на земята умира преждевременно от сърдечно-съдови заболявания. При всички случай над 65% от смъртността у нас е дело на подобни болести. Това заяви пред Нова телевизия кардиологът проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“. „Сърдечно-съдовите заболявания са бичът на съвремието“, допълни той

По думите му у нас няма надеждна система, която да мониторира тези заболявания. „До скоро бяхме на последното място по смъртност от инфаркт. Направи се една програма и кампания с кардиолози и сега сме в челните места по най-ниска смъртност от остър инфаркт“, коментира докторът.

Според него пушачите, които употребяват повече от 10 цигари на ден, са заплашени много повече от сърдечно-съдови заболявания. „Всеки си мисли, че това няма да го застигне, но няма нито един застрахован“, обясни професор Начев.

Той разкри и как може да се предпазим от подобен тип заболявания. „За всеки е ясно какво е здравословен начин на живот. Необходимо е да се спортува, да се храним правилно и да внимаваме със солта и захарта, които са рискови фактори. Трябва също така да взимаме превантивни мерки да следим кръвното си налягане и да се изследваме за диабет“, обясни директорът на болница „Света Екатерина“.

Източник: Pik

Коментари

коментара