Пелените на вашето бебе

Новите родители сменят пелените често. Всъщност бебетата могат да използват до десет пелени на ден. В началото смяната на пелените може да изглежда трудна. С малко практика обаче поддържането на бебето чисто и сухо ще се превърне във втора природа.

Подготовка

Преди да започнете, съберете следните материали- пелена за еднократна употреба, чиста кърпа за миене или мокри кърпички за почистване, както и съд с топла вода и памучни тампони (за бебета с чувствителна кожа), вазелин или мехлем за пелени (за предотвратяване и лечение на обриви, както и против подсичане), подложка за преобличане или платнена пелена, върху която бебето да бъде сменено. Уверете се, че всичките ви принадлежности са на леснодостъпно място. Никога, никога не оставяйте бебето само, дори и за секунда. Родителите често са изненадани от способността на новородените да се обръщат

Избърсване

Избършете бебето отпред назад с мокра кърпа, памучни тампони или бебешки кърпички (никога не избърсвайте отзад напред, особено при момичетата, защото може да разпространите бактерии, които могат да причинят инфекции на пикочните пътища). За да влезете отдолу, може да се наложи да повдигнете краката на бебето за глезените. Не забравяйте да обърнете внимание на гънките на бедрата и седалището. Когато сменяте пелената на момче, дръжте чиста пелена върху пениса му, защото излагането на въздух ги кара да уринират- върху вас, стените или всичко друго, което е в обсега на ръцете им. Избършете бебето си до сухо с чиста кърпа, след като приключите с избърсването и нанесете мехлем за пелени.

Пелени (за еднократна употреба)

Ако използвате Молфикс пелени и памперси за еднократна употреба, следвайте следните стъпки:

  1. Внимателно повдигнете краката и стъпалата на бебето, докато отваряте пелената и я плъзгате под него. Залепващите ленти на гърба трябва да са на нивото на пъпа на бебето.
  2. Издърпайте предната част на пелената на бебето нагоре между краката му и върху корема му.
  3. Обвийте лепящите ленти една около друга и ги закрепете плътно. Уверете се, че лентата не попада върху кожата на бебето.

Ето още няколко указания, които да запомните

Ако използвате продукти за еднократна употреба, трябва редовно да изпразвате кофата за боклук (приблизително веднъж дневно). Това предпазва кофата за памперси от миризма и от размножаване на бактерии. Ако краката и талията на бебето ви имат някакви следи, пелената е твърде тясна. Следващия път изберете по-свободна. Ако и това не помогне, възможно е бебето ви да е готово за следващия размер пелени. Ако бебето ви получи обрив около отворите на пелените, около крачетата и талията, сменете марката на пелените. Някои марки пелени могат да предизвикат алергии при бебетата. Преди да закопчаете пелената на момче, поставете пениса в низходящо положение. Това ще попречи на течовете да се промъкнат нагоре покрай талията. Ако пъпната връв на бебето ви все още не е паднала, сгънете талията на пелената надолу, за да запазите тази област суха. За да избегнете дразнене, правете това в продължение на няколко дни, след като пъпната връв е отпаднала. За да предотвратите разпространението на микроби, измивайте добре ръцете си, след като смените пелената на бебето.

Превенция на обриви от пелени

Обривът от пелени е често срещано явление при бебетата. Ако обаче обривът се появява често, продължава повече от 2 или 3 дни или се влошава, свържете се с Вашия лекар. Ако бебето ви има температура заедно с обрива или ако обривът е болезнен, яркочервен или с мехури, кажете на лекаря си. Имайте предвид следните съвети, за да предотвратите и излекувате обрива причинен от пелени:

  1. Често сменяйте пелените, особено след изхождане. Внимателно почиствайте мястото. Силното избърсване или търкане на обрива може да го раздразни още повече.
  2. За да предотвратите и излекувате обривите, използвайте мехлем за пелени. Търсете такъв, който съдържа цинков оксид, който действа като бариера срещу влагата. Малките обриви могат да бъдат успокоени и с мехлема A&D.
  3. Позволете на бебето си да прекара част от деня без пелени, като го поставите върху няколко платнени пелени. Ако имате момче, покрийте пениса му с друга пелена от плат, когато е по гръб, за да предотвратите пръскането на урина.
  4. Ако използвате пелени от плат, използвайте перилни препарати без оцветители и аромати и избягвайте да използвате ароматизирани чаршафи за сушене.

Ако овладеете тези основи, ще станете професионалист в областта на пелените за нула време.

Коментари

коментара