Какви бинокли избират ловците?

Бинокълът е незаменим помощник на всеки ловец, защото именно с помощта на това оптично устройство можете навреме да се открие животно, дебнещо в храстите или птица в клоните на дърветата. Много често именно оптиката играе решаваща роля и прави лова ефективен. Ловците могат безопасно да бъдат идентифицирани като специална категория хора, които са готови да правят любимото си нещо при всяко време.

Как да изберем бинокъл за лов?

Основните критерии за избор на ловен бинокъл са както следва:

  • Лекота и удобство на използване
  • Оптични характеристики и възможности на оптиката
  • Разширени функции на съвременния бинокъл
  • Защита на устройството от влага и замъгляване
  • Надеждност

Нека разгледаме по-отблизо всеки отделен елемент и да анализираме подробно основните тънкости, които може да срещнете в процеса на използване на оптика.

Лекота и удобство на използване

По време на проследяването на животното, бинокълът играе една от ключовите роли, защото именно този оптичен инструмент ще ви позволи да откриете навреме дивеча. Съответно, използването, а именно провеждането на дългосрочни наблюдения, трябва да бъде възможно най-удобно. Оптичното устройство трябва лесно да се побира в ръката и да не е много тежко. Освен това бинокълът трябва да ви позволява да префокусирате възможно най-бързо върху целите на различни разстояния.

Оптични характеристики и оптични възможности

Оптичните характеристики пряко влияят върху функционалността на бинокъла. Увеличението, с други думи, кратността не е решаващият фактор, определящ способността на оптиката да решава задачите. Не по-малко важни качества за наблюденията са яркостта и разделителната способност. Способността на бинокъла да вижда при ниски нива на светлина се влияе от диаметъра на лещата, качеството на оптичните стъкла и наличието на антирефлексни покрития. Колкото по-голям е диаметърът на лещата, толкова повече светлина може да пропусне.

Разширени функции на съвременния бинокъл

Наличието на далекомерна решетка в бинокъла няма да изненада никого. Старите методи със сложни изчисления постепенно се превръщат в минало. Сега на арената се появява модерна оптика със сложна електроника, която дава възможност да се изчисли точно разстоянието до отдалечен обект и да се даде на ловеца готови резултати от балистични изчисления за конкретна група боеприпаси. Всичко, което трябва да направите, преди да направите продуктивен изстрел, е да направите корекции на обхвата и силата на вятъра.

Защита на бинокъла от влага и замъгляване

Много често ловът се извършва в условия, близки до екстремните: по време на дъжд, сняг, мъгла и т.н. Съответно, оптичното устройство трябва да бъде надежден помощник във всяка ситуация. Когато избирате оптика за лов, обърнете внимание на степента на защита от влага. В идеалния случай това трябва да бъде напълно запечатан калъф, който може да издържи краткотрайно потапяне във вода на дълбочина от 1 или повече метра. Такъв инцидент може да се случи например при падане в локва, киша или поток.

Вижте всички предложения за тактическа екипировка от Brannik.bg

Коментари

коментара