Борисов инспектира нова система за боклука в Луковит за 22,3 млн. лева

Борисов инспектира нова система за боклука в Луковит за 22,3 млн. лева

Премиерът Бойко Борисов посети новата регионална система за управление на отпадъците в регион Луковит променя изцяло екологична обстановка в района. Това са 22,3 млн. лв. дългосрочна инвестиция в екология и здравето на 86 670 жители от пет общини в региона.

Бяха обсъдени и още 1,5 млн. лв., с които да се рекултивира старото сметище, което създаваше рискове за околната среда, заради честите и продължителни пожари през лятото и изтичането на замърсени води към река Златна Панега.

Новото съоръжение отговаря на всички екологични изисквания за опазване на почвите, водите и въздуха. Пречистената вода се събира в басейн и заедно с дъждовните води се използват за поливане на тревните площи и захранват инсталация за измиване на гумите на камионите.

 

Подобни центрове има в Европа, където хората носят сами рециклируемите и едрогабаритните отпадъци от домакинствата. У нас тези практики навлизат постепенно. Една от идеите за стимулиране на гражданите е да получават безплатно от готовия компост срещу донесените отпадъци.

Източник: Pik

Коментари

коментара