Вдигат пенсиите с 2,4 процента догодина

Вдигат пенсиите с 2,4 процента догодина

В проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване е заложено осъвременяване на пенсиите с 2,4 процента от 1 юли следващата година, каза пред журналисти управителят на НОИ Бисер Петков.

Петков участва в заседание на парламентарната социална комисия, на което се обсъждат възможностите за увеличение на пенсиите. Не се предвижда промяна в размера на максималната пенсия – тя остава 910 лева. За минималната пенсия е заложен ръст с ръста на осъвременяването на всички пенсии – 2,4 на сто. Бисер Петков уточни, че е възможно да настъпи промяна, тъй като проектобюджетът не е разглеждан от нито един орган, предстои в средата на октомври да бъде внесен в Надзорния съвет на НОИ, а след това да върви по своя път към Народното събрание.

Законодателят е предвидил осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ от 2017 да се увеличи с един процентен пункт и от настоящите 17,8 на сто да стане 18,8 на сто. Ефектът от това увеличение е заложен в приходната част на бюджета на ДОО и е 200 милиона лева допълнителни приходи, каза управителят на НОИ. В парламентарната социална комисия дни преди Международния ден на възрастните хора са получени искания от пенсионерските организации за преизчисляване на старите пенсии със средния осигурителен доход за 2015 година. Комисията от своя страна е поискала финансови разчети от НОИ колко би струвало на бюджета подобно увеличение, предава novini.bg.

Това засяга повече от 2 милиона и 100 хиляди пенсии, което е на практика всички трудови пенсии, каза Бисер Петков. Ако се стъпи на средния осигурителен доход за 2015 година, който е около 728 лева, това би струвало годишно на бюджета около милиард и седемстотин милиона лева, сочат разчетите на НОИ.

По думите на Бисер Петков сумата е доста голяма и е въпрос на решение дали едно такова преизчисляване на пенсиите би могло да се понесе като финансова тежест от бюджета на Държавното обществено осигуряване и от държавния бюджет, защото половината от финансирането от разходите на бюджета на ДОО е чрез трансфери от държавния бюджет. Във финансовата обосновка от НОИ са анализирали каква е била системата на индексиране на пенсиите след 2000 година.

Системата не е била съвсем последователна, като е имало периоди, в които индексирането е ставало без определено правило, на база на финансовите възможности на бюджета на ДОО за съответната година. През 2006 година се въвежда швейцарското правило, а в периода от 2010 до 2012 няма индексация, след което от 1 април 2013 година пенсиите са индексирани с диференциран размер според това кога са отпуснати.

Последното преизчисляване на всички пенсии е от октомври 2008 година с осигурителния доход за 2007 година. Осъвременяването през последните години се извършва всяка година от 1 юли по швейцарското правило, като от 1 юли тази година пенсиите бяха осъвременени с 2,6 процента, а от 1 юли 2015 година с 1,6 на сто.

Целта на преизчисляването, което искат пенсионерските организации, е всички стари пенсии да бъдат съпоставими с новите. Ако се направи, по-старите пенсии, отпуснати преди 2008 година, биха имали по-голям ръст, достигащ до 40 процента, а при по-новите пенсии преизчисляването би довело до по-малко нарастване, защото те са отпуснати при по-висок осигурителен доход, каза Бисер Петков.

Той уточни, че преизчисление не е регламентирано в законодателството и не са предвидени средства за такова в тригодишната бюджетна прогноза, както и в разработката на бюджета на ДОО за следващата година. За да бъде извършено такова, то трябва да бъде взето общо решение и да се регламентира в Кодекса за социално осигуряване, каза Петков.

Според управителя на НОИ решението е и въпрос на справедливост, и на финансови възможности, тъй като милиард и седемстотин милиона лева са голяма сума. По думите на Бисер Петков това изоставане на старите пенсии е неизбежно при сегашната ситуация на индексиране, но данните на НОИ показват, че като цяло средният размер на пенсиите расте, съпоставимо с ръста на средния осигурителен доход за този период след 2000 година.

Българската пенсионна система предвижда начин на осъвременяване на пенсиите, който запазва тяхната покупателна способност – би трябвало с пенсията, получена преди пет години, да е възможно понастоящем да се закупят същите стоки, но е факт, че новите пенсии се отпускат на по-висока база и хора с един и същи принос, получават различни пенсии. 

Източник: Pik

Коментари

коментара