Бъчварова с тревожна новина: Бежанските центровете са на прага на своите възможности

Бъчварова с тревожна новина: Бежанските центровете са на прага на своите възможности

След увеличаването на потока през южната ни граница през това лято, който е по-нисък отколкото предишни години все пак, в България за относително кратко време центровете бяха заети и в момента са на прага на своите възможности. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. Така тя потвърди информацията, която от преди десетина дни, когато бе посочено, че според справка на МВР,, която не бе официално разпространена, на 188% е запълнен капацитетът на центровете за настаняване на мигранти от затворен тип, които са към Дирекция “Миграция” на МВР.

В центровете на Дирекция “Миграция” на МВР се настаняват чужди граждани, които са задържани при незаконно преминаване на границата или представляват риск за сигурността на страната. Към 15 септември в тях са настанени 1765 лица при капацитет от 940 места. Бежанските лагери, които са към Държавна агенция за бежанците към Министерския съвет са пълни на 93%. Капацитетът им е 5190 души, а в момента в тях се намират 4817 лица, т.е. могат да бъдат настанени още 373 души, колкото се очаква да влязат нелегално в България до понеделник-вторник следващата седмица.

Само за периода 09-15 септември 2016 г. властите са установили нови 643 чужденци. От началото на годината до средата на септември на българска територия са влезли общо 13 648 чужди граждани, предимно от Афганистан, Ирак и Пакистан. Продължава тенденцията за намаляване на броя на бежанците от Сирия. Днес вътрешният министър подчерта, че „съзнавайки този факт и детайлите от ежедневието на тези хора, както пребивават в центровете, напрежението, което изпитват, невъзможността да стигнат там, където те биха желали, се опитваме да реорганизираме нашата работа.

Реорганизацията се изразява в това, че част от отворените центрове на ДАБ подготвяме да бъдат реорганизирани като центрове от затворен тип“, припомни още Бъчварова. Тя подчерта, че всички усилия са в това да се създаде по-добра организация на работа, по-висока сигурност за гражданите и по-силен контрол. Престоят и още мерки, които смятаме да въведем, по последващия контрол, каза Бъчварова.

Тя поиска да опровергае спекулация, че „ние едва ли не отваряме вратите за този поток”. „Напротив, нямаме интерес, опитваме се да го предотвратим, но за да можем след като насищането на центровете поставя нови изпитания пред полиция и нашите служби, трябва да създадем и по-добър ред за управление на тези центрове”, каза тя.

Бъчварова посочи, че тази фаза на насищане в центровете, изисква такъв род организационни мерки. Според Бъчварова, МВР и правителството винаги са имали „последователна политика по отношение на мигранската заплаха, която засяга цяла Европа, има глобални аспекти”.

„Тази политика е свързана със строга охрана и контрол на българските граници, със строги правила и спазване на процедурите за регистрация на всички преминали нелегално българската граница, прилагане на мерки за ограничаване на нелегалната миграция и спазване и следване на ангажиментите, които поемаме в рамките на ЕС като активни и пълноправни членове на съюза“, каза вътрешният министър и подчерта, че няма промяна в тази политика. Бъчварова припомни ангажимента приет по програмите за релокация. Квотният принцип на преразпределение опреди за България да бъдат приети 1 800 мигранти, закоето обществото е информирано.

„Към момента по тези наши ангажимента имаме изпълнение на 6 души, които са приети по програмата за релокация от Гърция и очакваме 9 човека по програмата за презаселване от Турция “, каза Бъчварова и подчерта, че хората, които се приемат по тези програми са предварително проверени и одобрени от ДАНС, ДАБ и за тяхното интегриране, ние получаваме определени средства. Бъчварова даде подробен разчет на 160-те млн. евро. 80% от тях – 124 милиона евро са предвидени за мерки за подобряване охраната на границата ни.

Други 20 милиона евро или около 12% ще отидат за мерки, свързани с бежанци и нелегални мигранти, които вече са в България. 15 милиона лева или до 9% от сумата ще отиде, за да е подготвена България да се справи дори и с по-голям евентуален бъдещ бежански натиск.

„Това е нашата отговорност да бъдем подготвени, да имаме ресурс да посрещнем, ако това се наложи по-засилен миграционен натиск“, заяви министърът.

Според нея, има някои ограничения, като това, че от тези средства не могат да се финансират строежите на огради и пътища, другото изискване е парите, които се отпускат по линия на спешните мерки да се изразходват за не повече от 12 месеца. „Това означава, че с тях не могат да се финансират и закупуват оборудване и да се правят строежи, които отнемат повече от 1 година. Тоест тук и сега трябва да бъдат усвоени тези средства“, заяви министърът.

Сред по-големите разходи за охрана на границата, които ще се финансират, са покупка 420 автомобила с висока проходимост, ще има възможност да се купи и един хеликоптер системи за наблюдение на границата. 5 млн. евро са за преместване на един от домовете на ДАБ, 2 млн. евро за доброволно връщане на 1000 бежанци в страните им на произход, 15 млн.евро за три кризисни центъра от затворен тип за фургони и тяхната издръжка за 4 месеца, изброи Бъчварова. „Ние не създаваме нови центрове, за приемаме повече бежанци, ние създаваме условия за изграждане на площадки и необходимата инфраструктура към тях, ако се засили мигранският поток да можем да реагираме в спешен порядък и да настаняваме хората там във фургони. Тези центрове могат да бъдат развръщани за определен период, след което да биват закривани, с което няма да променим ситуацията в населените места. Търсим места, които да бъдат най-подходящи”, каза тя. 

Източник: Pik

Коментари

коментара