Лена Бориславова: Няма да се ръководим от натиск, а само от медицинските данни

Против сме всяка ескалация на конфликта. Готови сме да влезем в диалог с всички граждани, но категорично няма да се ръководим от натиск, а само от медицинските данни. Това заяви в в интервю за „Още от деня“ по БНТ началникът на кабинета „Петков“ Лена Бориславова по повод днешния протест на „Възраждане“ срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки.

Тя обяви, че ще бъде изработен нов модел на управление на пандемията, при който предвид ще се взима не общата заболеваемост, а каква част от населението се намира в тежко здравословно състояние. По думите ѝ страната ще бъде разделена на шест области и при над 80% заетост на леглата в интензивните отделения ще бъдат въвеждани съответните ограничения, допълват от novini.bg

На първо място ще разкрием допълнителни легла в интензивните отделения, работим по доброволческа програма, за която разработваме и стимули, за да се получи качествена грижа, уточни Бориславова.

Тя разясни, че в новия пандемичен план ще има 4 етапа, като първите два ще бъдат с по-ограничени мерки на въздействие, докато при трети и четвърти етап се предвижда малко по-рестриктивен подход при повече от 80-процентова заетост на леглата в съответната област. Лена Бориславова подчерта, че правителството е готово да разговаря с всеки относно разработването на този план, но все пак уточни, че е хубаво по темата да се включат здравни експерти, а не партийни лидери, за да се получи „конструктивен диалог“.

Планът трябва да бъде разработен така, че да постигне най-доброто за обществото и за здравето на всички нас. За никой от нас не е мечта да бъде затворен и изолиран, но нямаме друг избор, заяви на финала на разговора Бориславова.

Коментари

коментара