Внимание! Опасно много сняг ще се изсипе в тези градове

За цялата страна (с изключение на София, Благоевград, Кюстендил, Перник и Видин) за утре – 11 януари, е в сила жълт код за обилни валежи, като на повечето места те ще бъдат от сняг.

След обяд днес валежите от дъжд ще продължат, със значителни количества в западната половина от страната. Вятърът от изток-североизток ще се усили, ще е умерен, вечерта в Източна България – временно силен и с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите дъждът в Северозападна България и по високите западни полета ще премине в сняг, ще започне да се образува снежна покривка. Максималните температури ще са предимно между 3° и 8°. Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

През следващото денонощие под влияние на бавно подвижен средиземноморски циклон, с център над крайните южни райони от Гърция и антициклон на север, метеорологичната обстановка у нас ще се усложнява. Времето ще бъде облачно с повсеместни валежи, като почти навсякъде дъждът ще премине в сняг.

Значителни ще са количествата в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България. В по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка. С умерен, в източната половина от страната и силен североизточен вятър ще продължи да нахлува студен въздух и ще застудява още. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Температурите ще са без дневен ход – между минус 1° и 4°. След обяд и привечер валежите ще започнат да отслабват, а през нощта срещу сряда почти навсякъде ще спрат. 

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа силен, по билата бурен вятър от изток-североизток. По планинските проходи ще се образуват навявания. Ще продължи да застудява и максимална температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра – около минус 7°

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд и сняг, значителни по южното крайбрежие. Ще духа силен североизточен вятър. Преобладаващите температури ще са между 1° и 5°. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Коментари

коментара