Съдът се произнесе в полза на Джокович и той може да участва на Australian Open

Новак Джокович в крайна сметка ще може да вземе участие на откриващия за годината турнир от Големия шлем, след като съдът взе решение да отмени анулирането на визата му. На практика това значи, че той ще може да се бори за рекорден 21-ви Мейджър трофей на Australian Open. Както е известно преди дни сърбинът пристигна в Мелбърн, но бе задържан на летището заради проблеми с визата.  

МОЖЕХТЕ ДА СЛЕДИТЕ ПРОЦЕСА В СЪДА ТУК

Първоначално трябваше той да бъде депортиран и да не участва на Откритото първенство. 20-кратният шампион от Големия шлем заведе дело във федерален съд, за да оспори решението и да остане в страната.

В крайна сметка съдия Антъни Кели се произнесе в полза на сръбският тенисист, като в решението му се споменава, че австралийското правителство трябва да плати разходите на Джокович в последните дни, които той прекара в хотел в Мелбърн. 

Като основна причина за решението на съдия Кели се повочва факта, че Джокович е имал право да отговори на известието за анулиране на визата до 8:30 часа местно време в четвъртък, докато той е бил информиран за взетите мерки още в 7:42. Според съдията при повече време той е можел да се посъветва с повече хора и да отговори на изискванията. 

Адвокатът на правителството Кристофър Тран пък разкри, че имиграционният министър Алекс Хаук ще прецени дали да използва правото си отново да анулира визата на сърбина. Ако се стигне до подобно действие, то тенисистът ще получи забрана 3 години да влиза в Австралия.

Коментари

коментара