Гледайте на живо делото на Джокович срещу вътрешното министерство на Австралия ЛИНК

Дългоочакваното дело на Новак Джокович, което неговите топ авокати заведоха в Австралия, ще стартира около 1 часа българско време. Поради огромния интерес към него ви предоставяме ЛИНК, на който ще можете да го проследите изцяло. За отбелязване е, че казусът е сериозен, ще има куп доводи и речи, така че продължителността му вероятно ще е поне 5-6 часа.

ГЛЕДАЙТЕ ТУК ДЕЛОТО, КОЕТО ЩЕ РЕШИ СЪДБАТА НА ДЖОКОВИЧ В АВСТРАЛИЯ

Делото е за определяне на редовността на визата на Джокович и полученото медицинско изключение за влизане в страната. След него ще стане ясно дали тенисист №1 в света ще получи право да остане в Мелбърн и да участва на първия за годината турнир от Големия шлем.

Така Джокович ще има яснота относно участието си на Australian Open само ден преди обявения краен срок за оформяне на пълния брой тенисисти, които ще играят на турнира.

Адвокатите на Новак Джокович твърдят, че клиентът им е получил медицинско изключение от правилата, тъй като на

16 декември е дал положителен тест за коронавирус. Това му позволява да попадне в правилото за изключение, отнасящо се за хора, преболедували COVID-19 след 31 юли 2021 година.

Австралийското правителство защитава позицията, че организаторите на Australian Open са били информирани, че никакви изключения от правилото за задължително имунизиране не трябва да бъдат правени за участниците в турнира.

Ваксинацията е задължително условие за получаване на входна виза за Австралия.

„Трябва да имаш две поставени ваксини от одобрените в страната, за да може да влезеш в Австралия, ако не си австралийски гражданин. Това е много просто и ясно изискване. Организаторите на Australian Open бяха ясно инструктирани за него и неговото прилагане“, заяви финансовият министър Саймън Бирмингам пред телевизия „Channel Nine“.

Властите в Австралия не са давали гаранция на тенисиста Новак Джокович, че с медицинско изключение ще може да бъде допуснат на територията на страната, заяви адвокат на правителството.

Представителите на Джокович казаха, че сърбинът е имал уверение от Министерството на вътрешните работи на Австралия, че покрива нужните критерии, за да влезе в страната без карантина.

От съобщението на правителството, разпространено късно в неделя, се казва, че имейлът, който е получил Джокович, не е гаранция, че неговото „медицинско изключение“ ще бъде прието и че няма да му се налага да доказва, че има такова, когато пристигне в Мелбърн.

Освен това правителството оспорва истинността на твърдението, че спортистът е преболедувал от COVID-19 в средата на декември, поради което не му се налага да се ваксинира.

„Няма доказателства, че заявителят е имал остро тежко медицинско заболяване през декември. Той казва единствено, че е имал положителна проба за COVID-19 през декември“, каза още адвокатът на правителството на Австралия.

Коментари

коментара