След 100 дни на поста, главният архитект на София поиска да се спазват законите при застрояването на града

След 100 дни на поста, главният архитект на София поиска да се спазват законите при застрояването на града

Изминаха 100 дни от постъпването ми на поста главен архитект на столицата и вече съм наясно с проблемите. Това каза в студиото на Би Ти Ви архитект Здравко Здравков. Според него, пространството в София е малко, трудно могат да се разширят булеварди и да се обособят велоалеи, с което пък ще се облекчи натоварването на движението.

„До края на годината ремонтът на булевард „Черни връх” ще бъде завършен и това ще облекчи трафика от южните квартали на столицата към центъра”, каза архитект Здравков.

Той посочи, че един от големите проблеми на столицата е застрояването на градинките и зелените площи, тъй като тези парцели са върнати на собственици в реални граници при вече застроени квартали. „Търсим форма за компенсиране на собствениците и запазването на зелените площи”, допълни архитектът.

Според него, само за „Младост” за това са необходими десетки милиони лева, които ще дадат данъкоплатците.

„Започнах да формирам вече екип, за да отговорим на изискванията на гражданите и да наложим строго спазване на законите при застрояването на столицата. В това виждам и своята основна задача на този пост”, допълни Здравков.

 

 

Източник: Pik

Коментари

коментара