Бустерната доза може да предотврати заразяване с Омикрон

Две дози от ваксините срещу коронавирус не са достатъчни за предотвратяване на заразяването с варианта Омикрон. Това предупредиха водещи британски учени.

Трета бустерна доза обаче предотвратява заболяване със симптоми при около 75% от хората. Други данни показват 40 пъти намаляване на способността на антителата на ваксинираните с две дози да неутрализират вируса.

Въпреки това учените имат надежда, че ваксините все още могат да предотвратят тежко протичане. В момента във Великобритания са потвърдени почти 1300 случая на заразени с новата мутация.

 

 

Снимка: iStock

Във Великобритания са потвърдени почти 1300 случая на заразени с новата мутация.

Две дози от ваксините срещу коронавирус не са достатъчни за предотвратяване на заразяването с варианта Омикрон. Това предупредиха водещи британски учени. Трета бустерна доза обаче предотвратява заболяване със симптоми при около 75% от хората. Други данни показват 40 пъти намаляване на способността на антителата на ваксинираните с две дози да неутрализират вируса. Въпреки това учените имат надежда, че ваксините все още могат да предотвратят тежко протичане. В момента във Великобритания са потвърдени почти 1300 случая на заразени с новата мутация.

Коментари

коментара