Опасни ветрове и дъжд обхващат цялата страна

Днес преди обяд от югозапад облачността отново ще се увеличи и в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. До края на деня ще завали и на изток. В централните райони на Южна България количествата ще са значителни – между 40 и 70 mm. Отново ще се усили вятърът от юг-югоизток, ще е умерен до силен и поривист. Температурите ще са в широки граници, от 3 – 5 градуса в Северозападна България до 12 – 15 градуса в Източна. 

Има предупреждение за опасно време в почти цялата страна. НИМХ обявява оранжев код за силен вятър и за значителни валежи в четири области на страната – Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково, а жълт код – в 20. Единствено във Видин, Монтана, Враца и Плевен кодът е зелен и не се очакват опасни явления. 

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще е значително по-ниско от средното за месеца.
Сутринта по Черноморието облачността ще е разкъсана, но още преди обяд от югозапад ще се увеличи и до вечерта ще завали дъжд. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югоизток. Максимални температура на въздуха: 12-16 градуса. Температурата на морската вода е 11-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 – 4 бала.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, над 1700 метра – от сняг. Ще духа силен и бурен вятър от южната четвърт. В Рило-Родопския масив количествата ще са значителни, а по проходите ще се образува нова снежна покривка и в комбинация със силния вятър ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 5 градуса, на 2000 метра 0 градуса.

През нощта срещу неделя валежите ще продължат, значителни по количество ще са в Северозападна и на места в Южна България. В неделя още сутринта с ориентиране на вятъра от северозапад и с усилването му ще започне да нахлува студен въздух. В Западния Предбалкан и котловинните полета в Западна България дъждът ще премине в сняг, но валежите ще отслабнат и в много райони ще спрат. В Източна България с юг-югоизточен вятър през по-голямата част от деня ще остане топло за първата половина от декември, до вечерта и там вятърът ще се обърне от запад-северозапад.

В понеделник температурите навсякъде ще се понижат, минималните ще са между минус 5 и 0 градуса, максималните – между 0 и 5 градус, по морския бряг с 2-3 градуса по-високи. Времето ще се задържи предимно облачно. На места в страната ще вали слаб сняг, в Горнотракийската низина и в североизточните райони – слаб дъжд. Вятърът ще е предимно от запад-северозапад, в по-голямата част от страната – умерен.

Източник: НИМХ

Коментари

коментара