Грипната вълна идва по Коледа и Нова година

Грипната вълна у нас се очаква около Коледа и в началото на Нова година. Пикът ще е в края на януари и през февруари и ще приключи в началото на март. Предполага се, че през този грипен сезон ще циркулират грипните вируси “Пукет”, “Хонконг”, “Виктория” и “Вашингтон”. По този причина по препоръка на Световната здравна организация четиривалентните грипни ваксини за Северното полукълбо за сезон 2020/2021 г. са насочени точно към тези четири щама.  Те не са нови, но повечето не са циркулирали активно и по-голяма част от хората не са се срещали с тях. Затова се очаква тежък грипен сезон.

Въпреки това според наблюденията на д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област, ваксинацията срещу сезонния грип върви по-слабо от миналата година. Причината е, че покрай негативните настроения за имунизацията срещу COVID-19, са се създали такива срещу всички ваксини.

„Имам проблем дори със задължителните имунизации. На всеки десет години трябва да се правят реимунизации срещу дифтерия и тетанус, но вече и при тях хората искат убеждаване, говорене. По-трудно е”, обясни пред TrafficNews д-р Сотиров.

Той съобщи, че вече са получени всички заявени количества от противогрипните ваксини за хора над 65 години, които са осигурени безплатно от държавата. Тази година за страната са отпуснати 230 хил. дози. Но и към тях интересът не е голям.

„Има колеги, които не са успели да направят количествата и ги връщат. Има и свободни количества за раздаване, за които няма желаещи. Тази квота може и да не успеем да изпълним. Миналата година имаше голям наплив от възрастни хора да се имунизират. Сърдеха се, че няма ваксини. А сега, същите хора, които правеха скандал, че не съм им заделил ваксина, не искат да се имунизират. Това е коварното – създаде се недоверие към всички ваксини”, казва д-р Сотиров.

Той е категоричен, че все още не е късно да се направи имунизация срещу сезонен грип. Според медика това може да стане до края на годината.

Разликата между грип и COVID-19

При сезонния грип симптомите обикновено настъпват внезапно. Най-често те са висока температура, кашлица, болки в гърлото, хрема, болки в мускулите, главоболие, обща отпадналост, повръщане, диария (особено при деца). Пневмонията, причинена от грипния вирус, е по-рядко срещана, но също води до висока смъртност. Сред другите усложнения на грипа са отит, синуит, миокардит, енцефалит и менингит, влошаване на хронични заболявания като конгестивна сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, астма и захарен диабет.

При COVID-19 основните начални симптоми са същите – главоболие, обща отпадналост, висока температура, болки в мускулите. Разликата е, че тъй като коронавирусът засяга предимно долните дихателни пътища, инфектираният човек има предимно суха кашлица, задух и/или пневмония и много по-рядко възпалено гърло. Също така по-специфични за инфекция със SARS-CoV-2 са загубата на вкус и обоняние като начални симптоми.

Коментари

коментара