Кацаров: Обърнахме вълната, без да налагаме локдаун

България успя да обърне епидемичната вълна без да влиза в локдаун“, това заяви пред NOVA министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Това не зависи от нас, а от образователните власти“, допълни той по въпроса с това чие е решението за това колко ученици ще присъстват в клас.

„Нашата задача е да осигурим безопасна среда за преподавателите и учениците“, подчерта здравния министър.

„Всеки осигурява тестове за нуждите на своето ведмоство. Аз осигурявам тестове за нашите РЗИ-та. Осигурихме тестове за лабораториите, за да бъдат по-евтини антигенните тестове, когато въведохме зеления сертификат“, изтъкна той.

„Сега след като са осигурени тестове до горе-долу средата на януари месец има достатъчно време образователното министерство да си планува следващите доставки, за да няма проблем с осигуряването им. Имаше и обективна причина за забавянето на доставките. Почти цяла Европа е в червената зона и търсенето им е голямо“, уточни Кацаров.

Той отрече да има конфликт между здравното и простветното министерство.

„Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведение. Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Още от лятото беше планирано всичко. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли. 90% от починалите са над 60-годишна възраст и са неваксинирани. Затова призовах възрастните хора да се ваксинират”, обясни Кацаров.

По думите му имунизацията трябва да остане доброволна. 

Коментари

коментара