Човечеството „вече е ходещ мъртъв вид“

Всъщност до края на този век населението на планетата може да започне неизбежния си спад, според палеонтолога и редактор на списание Nature Хенри Джи в нова статия за Scientific American – и той не се стеснява да използва думата измиране.

Подозирам, че човешката популация не просто е настроена на съкращаване, а нa колапс – и то много скоро“, пише той.

Хенри Джи посочва липсата на генетични вариации, намаляваща раждаемост, замърсяването и стреса, предизвикан от живота в пренаселените градове като рецепта за катастрофа.

„Най-коварната заплаха за човечеството е т. нар. „дълг на измиране“, обяснява Хенри Джи.

„В развитието на всеки вид, дори и на процъфтяващ, идва момент, когато измирането е неизбежно, независимо какво могат да направят, за да го предотвратят „

Видове, които са най-застрашени, са тези, които доминират в определени местообитания за сметка на други видове, които мигрират другаде и следователно се разпространяват по-равномерно“, предполага Джи.

Хората заемат повече или по-малко цялата планета и тъй като ние консумираме по-голямата част от производителността на тази планетарна част от местообитание, ние доминираме.

С други думи, нашите действия в крайна сметка ще ни застигнат. Това означава, че човечеството може „вече да е ходещ мъртъв вид“, твърди Гай.

Според изследователя е много по-вероятно населението не само да намалее, но и да изчезне.

Знаците вече са там за тези, които са готови да ги видят“, пише Хенри Джи. „Истинският въпрос е: „Колко бързо?“

Източник: nepoznato.energetika-bg.com

 

 

Коментари

коментара