WTA стопира тенис турнирите в Китай заради мистерията с изнасилваната Пън Шуай

Професионални тенис турнири под егидата на женската асоциация (WTA) няма да се провеждат в Китай, докато страната не представи надеждни доказателства, че бившата №1 на двойки Пън Шуай е свободна и в безопасност, и не започне открито разследване на нейните обвинения за системен сексуален тормоз от страна на бившия вицепремиер Джан Гаоли. Това обяви изп. директор на WTA Стив Саймън, който добави, че на първо време замразяването на отношенията ще важи за 2022 г., но санкцията може да продължи отвъд следващия сезон, ако не се постигне желаният ефект за прозрачност.

„Надяваме се, че заедно ще стигнем на правилното място, но сме подготвени да прекратим цялата си дейност в региона, ако това продължава по същия начин, който към днешна дата е крайно непродуктивен. Това е наше всеобщо усилие като организация и засяга нещо наистина важно – кое е добро и кое е лошо“, заяви американският шеф на женския тенис.

35-годишната Пън изчезна от публичното пространство на 2 ноември, когато публикува в китайската социална мрежа „Уейбо“ открито писмо с тежки обвинения за дългогодишни изнасилвания към 75-годишния Джан, бивш член на политбюро на китайската комунистическа партия. Още същата вечер профилът ѝ беше заличен, а всички новини, свързани с името ѝ, бяха изтрити от интернет пространството в Китай.

Почти три седмици по-късно държавните медии в Пекин разпространиха имейл, подписан от Шуай, в който тя отрича всички твърдения за сексуални посегателства. Дни по-късно, след мощна кампания в глобалните социални мрежи, пък бяха публикувани серия снимки и видео клипове на тенисистката в дома ѝ и на детски турнир в столицата.

После от МОК пък съобщиха, че президентът на олимпийското движение Томас Бах е провел 30-минутен видео разговор с Пън Шуай, в който тя го уверила, че си е вкъщи и е добре, но има нужда от уединение и не желае личното ѝ пространство да бъде нарушавано. В разговора участвали още китайският член на олимпийското движение Ли Линуей и председателят на комисията на спортистите към МОК Ема Терхо. Запис от него обаче не беше разпространен, а само снимка.

„Нищо от това не е приемливо и не може да стане приемливо – коментира Саймън развитието на ситуацията през последния месец. – Ако влиятелни хора могат да заглушават гласа на жените и да замитат под килима обвинения за сексуален тормоз, то основата, върху която е изграден WTA – равенство за жените, ще претърпи огромен провал. Не мога и няма да позволя това да се случи на WTA и нейните състезателки. С пълната подкрепа на борда на директорите обявявам незабавното спиране на всички WTA турнири в Китай, включително в Хонконг. Не виждам как мога да позволя на нашите спортисти да се състезават там, когато Пън Шуай не може да общува свободно и е принуждавана да противоречи на собствените си твърдения. Предвид сегашното състояние на нещата съм много притеснен за рисковете, с които нашите играчи и служители биха се сблъскали, ако проведем турнирите в Китай през 2022 г.“

Китай е един от основните пазари на женския професионален тенис. Страната е домакин на 9 турнира от календара, включително на Финалите на WTA, за които има действащ 11-годишен договор за провеждането им в Шънджън (2019-2030). През този сезон по изключение домакинството беше преместено в Гуадалахара (Мекс) заради пандемията от коронавирус.

ПОЗИЦИЯ НА ЕС

Европейският съюз също се включи в темата за свободата на Пън Шуай. От ЕС обявиха във вторник, че искат Китай да даде „проверимо доказателство“ че шампионката на двойки от „Уимбълдън“ (2013) и „Ролан Гарос“ (2014) и 1/2-финалистка на сингъл на US Open (2014) наистина е способна сама да взима решения.

„Нейната скорошна публична поява не разсея съмненията относно нейната безопасност и свобода“, заяви говорител на ЕС. В официална декларация на съюза пък се казва:

„ЕС се присъединява към нарастващите международни искания, включително от спортни професионалисти, за уверения, че тя е свободна и не е под заплаха. В този дух ЕС изисква от китайското правителство да предостави проверимо доказателство за безопасността, благосъстоянието и местонахождението на Пън Шуай. ЕС призовава китайските власти да проведат пълно, справедливо и прозрачно разследване на нейните обвинения за сексуален тормоз. ЕС категорично се противопоставя на прилагането на практиката на насилствено изчезване и произволно задържане и призовава Китай да спазва своите ангажименти за правата на човека съгласно националното и международното право.“

Коментари

коментара