КЪРТОВСКИ ТРУД! Българи зад граница изпратили у нас близо 1 млрд. лв от началото на годината

КЪРТОВСКИ ТРУД! Българи зад граница изпратили у нас близо 1 млрд. лв от началото на годината

Близо 1 милиард лева са изпратили от началото на годината сънародниците ни зад граница на свои близки у нас. Данните са от справка на БНБ, съобщава Би Ти Ви.

Най-много, близо 200 милиона лева, са изпратили българи от Съединените щати. Испания и Гърция също остават сред страните, където се емигрирали най-много българи и съответно изпращат най-много пари у нас.

Според икономисти ефектът от парите зад граница за едно домакинство е съизмерим с парите от еврофондовете за един регион в държавата.

Цветанка се грижи за децата и на двете си дъщери от 11 години, когато родителите заминали на работа в Испания. Малкият Веселин бил бебе, а братовчед му – на 3.

Децата ходят в Испания през лятото, а за Нова година семействата се събират в България.

„Доста добре се чувствам при баба. И там е хубаво като ходя ваканциите, но тук си познавам приятелите”, казва 11-годишният Веселин.

За годините, прекарани в гурбет, родителите успели да подсигурят материално бъдещето на децата си. Купили им апартаменти в Благоевград, а издръжката им поемат изцяло, като пращат част от спечелените пари.

„По е добре оттам парите, отколкото тук, като са без работа. Всеки месец пращат определена сума пари, купуват по нещо, което е нужно, изпращат и така, гледаме да се справяме”, споделя Цветанка.

Опасенията, че кризата на пазара на труда в много европейски държави като Испания и Гърция, масово ще върнат българи у нас, не се оправдаха и парите продължват да нарастват, отчитат икономисти. Не очакват драстичен ефект и от брекзит, ако не се въведат ограничения със задна дата.

„Най-вероятно Великобритания ще продължи да бъде от страните , които изпращат най-много средства в България”, прогнозира икономистът Явор Алексиев.

Масовото изтичане на мозъци, а дори и на нискоквалифициран труд, обаче все повече затруднява родната икономика – липсата на кадри гони инвеститори.

Източник: Pik

Коментари

коментара