Как се работи с гайковерт?

В занаятчийската работилница или в куфарчето на домашния майстор можем да открием множество инструменти и джаджи. И докато бормашината и винтоверта са типичните уреди, то този, за който ще стане дума, не е толкова често срещан. 

Какво е гайковерт и как се работи с него? В следващите редове ще разгледаме функциите на тази машина и ще видим какви са ползите от това да я имаме като част от своя инструментариум.

Какво е гайковерт?

Отговорът изглежда лесен – това е уред, който завива и развива гайки. С други думи, това е електрическият еквивалент на гаечния ключ, при който се използва изцяло механична сила за извършване на посочените по-горе действия. Когато говорим за електрически уред, не изключваме от тази категория и акумулаторен гайковерт, който също работи с ток, само че с прав, а не с променлив. 

Преди да разгледаме какви са разновидностите при този инструмент, трябва да изясним и още нещо. Гайковерт може да се използва в някои случаи и вместо винтоверт, когато е пригоден да работи със съответните приставки. Двата уреда не са все пак взаимозаменяеми, а по-скоро взаимодопълващи се в инструментариума на професионалиста и на домашния майстор.

Какви са видовете гайковерти?

На пазара могат да се открият различни варианти на тази машина. При всеки от тях механичната енергия за извършване на съответната задача се захранва по определен начин. Сред основните видове гайковерт трябва задължително да посочим:

  • Електрически гайковерт
  • Акумулаторен гайковерт
  • Пневматичен гайковерт

Всеки един от тези инструменти би могъл да е статичен или ударен. Един електрически гайковерт може да е и ударен, ако притежава съответната функция. При статичните модели има постоянен въртящ момент, но те са с голяма маса, изискват специално окачване, а скоростта на въртене се предава в ръцете на опериращия с уреда. Работата с ударен гайковерт е значително по-лесна, като сега ще обясним и ползите от този вариант.

Ударен гайковерт

Освен на въртеливо движение на бита, при този тип уред имаме и възвратно-постъпателен механизъм, който се преобразува в ударен импулс. Това увеличава двойно вложената енергия, което позволява завиването на по-широки крепежни елементи. Ударен гайковерт може да работи с резби до 50-60 мм, докато при статичния максималната ширина е тройно по-малка. Инструментът печели като мощност, но има непостоянен въртящ момент, което в някои ситуации е минус.

Още веднъж уточняваме, че ударната функция присъства при всички основни видове от този уред, независимо от захранването. 

Електрически гайковерт

Тази машина за завиване и развиване трябва да бъде свързана с електропреносната мрежа. Предимството на такъв уред е, че няма опасност от прекъсване на работата, освен ако няма спиране на тока. Като цяло, електрически гайковерт е много полезен в автомобилната промишленост – както в производството, така и в сервизите за ремонт. Кабелният инструмент е много надежден и се използва и в други сфери на индустрията като тежката и химическата промишленост. 

Акумулаторен гайковерт

Безжичните уреди несъмнено са по-удобни. Основното им предимство пред електрическите е, че могат да се използват на всякакви места, без да зависят от източник на електрозахранване. Също така се избягва досадното оплитане на кабелите. При акумулаторен гайковерт все пак трябва да се следи дали батерията е достатъчно заредена и за всеки случай да се подсигуряват резерви в това отношение. Безжичният уред е особено подходящ за строително-монтажни дейности.

И при двата вида най-важните характеристики са мощност, брой на оборотите и максимален въртящ момент. По-високи числа в тези категории означават по-добро качество, но също така пропорционално нараства и теглото на уреда.

Пневматичен гайковерт

Има и още един вариант, при който не се разчита на електрически ток, бил той прав или променлив. Пневматичният гайковерт работи със сгъстен въздух, който се зарежда след изчерпване на съдържанието в контейнера. Също като акумулаторния уред трябва да бъде трябва да бъде зареждан периодично, като плюсът на този вариант е, че се избягва “изтичане” или раздуване на батерията. Пневматичният гайковерт може да се срещне често в автомобилните сервизи.

Съвети за използване на гайковерт

При използване на гайковерта най-важно е да се подбере модел, който да е подходящ за съответната работа. По-горе в текста дадохме яснота в кои дейности намира приложение един или друг вид от този инструмент. Освен това трябва да се съобразят размерът и мощността на машината с дейността, която се извършва – по-компактните модели може и да не са подходящи за по-широки резби и за по-големи усилия.

Безопасност при използване на гайковерт

Както и при другите майсторски инструменти, когато се работи с гайковерт, също трябва да се пазят ръцете и лицето на опериращия. Добре е да се използват ръкавици с противоплъзгащо покритие, както и при възможност очила или маска за лице.

Коментари

коментара