Астрономическата есен идва! Ето какво ни носи и дали термометрите ще ни изненадат

Астрономическата есен идва! Ето какво ни носи и дали термометрите ще ни изненадат

На 22 септември в 17.21 ч. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Навън от няколко дни насам сериозно захладня, а и в следващите дни ни очаква подобно време – хладно с разкъсана облачност и превалявания на места. В първия есенен ден ще бъде с разкъсана облачност, като на места в Източна България ще превали дъжд.

Ще остане хладно с максимални температури между 17° и 22°. Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата.

Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се използва различна конвенция – есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото (циганско лято) и умерени до по-ниски към края, когато зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) бележи астрономическото начало на следващия сезон.

Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето. 

През нощта облачността ще е разкъсана и само на места в планинските райони ще превалява дъжд. Преди обяд на много места облачността ще намалее до предимно слънчево време. Около и след обяд, главно над източната половина от страната ще има временни увеличения на облачността и на места там ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните – между 17° и 22°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщава пред „Фокус“ дежурният синоптик Боряна Маркова.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде малко по-високо от средното за месеца. 

По Черноморието облачността ще е разкъсана със слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен предимно северен вятър. Максималните температури ще са 17-20°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е 23–24°. 

Над планините облачността ще е разкъсана и на отделни места ще превалява. Ще духа умерен, по високите и открити части временно силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра – около 2°.

В петък ще бъде предимно слънчево. Минималните температури в повечето места ще са между 6° и 11°, дневните – съвсем слабо ще се повишат. В събота и неделя ще има променлива облачност, вероятност за превалявания има втория ден. Вятърът ще бъде със северна компонента, предимно слаб. Температурите ще останат без съществена промяна.

Източник: Pik

Коментари

коментара