Правителството одобри информационния лист за референдума

Правителството одобри  информационния лист за  националния референдум на 6 ноември. В него са записани следните въпроси: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“; „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“, както и въпросът „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия ,отпускана на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един глас, получен на последните парламентарни избори?“.

Областните управители и кметовете трябва да осигурят публичност на информацията, свързана с провеждането на референдума като я качат в интернет страниците си и на общодостъпни места.

Право да гласуват в допитването ще имат гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума – осми август тази година. Вотът се извършва с бюлетина, която съдържа триште въпроса и възможните отговори „да“ и „не“. Гласоподавателят не е длъжен да отговори на всички въпроси.

Гласува се със знак X или V за избрания отговор в деня на гласуване в страната започва в седем часа сутринта и приключва в 20 часа вечерта, а извън страната в седемместно време и приключва в 20 часа също местно време.

Източник: БНР

Коментари

коментара