За допинга, САЩ и корупцията

За допинга, САЩ и корупцията
Разкритията за сестри Уилямс за пореден път изобличават УАДА като марионетка на Вашингтон

През последната година световният спорт беше разтърсен от редица допинг скандали. Основни потърпевши от тях бяха състезатели на Русия и такива на държави от бившия Източен блок. Последиците бяха изключване на руските лекоатлети от Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Голяма част състезатели пък бяха хванати със забранения от началото на 2016 г. мелдоний. Сред тях беше и най-голямата звезда на руския тенис Мария Шарапова, която ще се завърне на корта вероятно през пролетта на следващата година.

Редица анализатори и специалисти видяха политическа сянка в разследванията и решенията на Световната антидопингова агенция (УАДА). Според информациите, агенцията е пряко зависима от САЩ, като финансиране, и се използва като инструмент за разчистване на конкуренцията преди големи турнира, каквито бяха Игрите в Бразилия.

От последните часове гръмна нов скандал, който сериозно навява на мисли, че подобна теза не е далеч от истината. Руски хакери разбиха имейлите на големите звезди на женския тенис през последните десетина години Винъс и Серина Уилямс. От личната кореспонденция на носителките на общо 31 титли от Големия шлем се разбира, че двете са имали позволение от УАДА да използват няколко различни забранени стимуланта.

Според разкритията на онлайн активистите от Fancy Bear, Серина е взимала от мощните и напълно забранени от агенцията стимуланти оксикодон, хидроморфон, преднизон и метилпреднизолон през 2010, 2014 и 2015 г. От тези документи става ясно, че тя е получила специално разрешение да ги ползва. То е дошло от лекаря на Международната тенис федерация (ITF) д-р Стюарт Милър. 

По-голямата сестра Уилямс – Винъс, е получила разрешение да ползва преднизон, преднизолон, триамсинолон и формотерол. Позволението да ползва тези забранени субстанции също са дошли от този лекар, като той е изтъкнал причина за такова изключение многобройните оплаквания от болестни състояния, които Уилямс е имала. 

„Сестрите Уилямс имат специално позволение да ползват определени забранени субстанции за терапевтична употреба“, се казва в специалното становище на ITF.

От УАДА обявиха, че взимат насериозно тези твърдения и са започнали вътрешно разследване.

Няма да е изненада, ако въпросното разследване не доведе до наказания на звездните сестри. По официални данни САЩ прави най-големите дарения за работата на „независимата“ УАДА. Според документи от сайта на агенцията, през 2015 г. Вашингтон е налял 1 993 000 долара в УАДА. На второ място е Япония с близо 1 500 000, Русия, Германия и Великобритания са налели по около 750 000 долара. България също има своя принос в борбата с допинга, като е спонсорирала агенцията с 22 750 долара. Общо перото от дарения в бюджета на УАДА възлиза на малко повече от 28 милиона долара за изминалата година.

Според мнения на експерти обаче, реалната сума е много по-голяма, като близо 80 процента от бюджета на УАДА се осигурява от Вашингтон.

Скандалът тепърва ще се разраства. Интересно е да се види дали сестрите Уилямс ще бъдат изкупителната жертва на корупционната политика и ще приключат по най-неприятния начин своите кариери. Едно е сигурно, ако не бъдат наказани, това ще е ясен знак, че от УАДА служат на едни държави, за сметка на други.  

  • уада
  • допинг
  • сащ

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара